În urmă cu exact un an, s-a petrecut un fenomen asemănător. Pe 21 septembrie 2016, un nor roşiatic a plutit deasupra oraşului Galaţi, provocând numeroase controverse.
Zeci de gălăţeni au fotografiat norul apărut joi şi au postat imaginile pe reţelele de socializare, stârnind numeroase discuţii.
Potrivit unor surse din interiorul combinatului, norul roşiatic este rezultatul unei proceduri. Un vagon cu fontă lichidă care venea de la furnal nu a putut fi primit în oţelărie, iar conţinutul a fost deversat într-un bazin tehnologic ca să nu se se piardă. La contactul cu aerul şi apa, fonta fierbinte produce aburi în care se află oxizi de fier, ceea ce explică nuanţa roşiatică a norului.
Procedura nu produce efecte negative asupra mediului. La fel ca anul trecut, autorităţile de mediu au stabilit că nu există depăşiri ale valorilor pulberilor în atmosferă.
”Zilnic, noi efectuăm măsurători şi nu există depăşiri ale valorilor pulberilor din atmsoferă şi pot să vă spun că valorile sunt chiar mai mici azi decât în mod obişnuit. Sigur, monitorizăm în continuare şi ţinem legătura cu Garda de Mediu", a declarat presei, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi, Carmen Sandu.
Norul roşiatic a fost văzut şi de reprezentanţii Gărzii de Mediu. Aceştia au confirmat că este repetarea incidentului de anului trecut.
”Este aceeaşi situaţie din urmă cu un an. Surplusul de fontă a fost deversat şi s-a format acel nor. Este un procedeu obişnuit, nu s-a încălcat autorizaţia de mediu", a spus directorul Gărzii de Mediu Galaţi, Daniel Mocanu.
Agenţia de protecţia Mediului va face mai multe analize privind calitatea aerului, iar rezultatele vor fi anunţate peste câteva zile.
Sursa: Mediafax