Amatorii de astfel de evenimente vor putea urmări timp de câteva ore traseul lui Mercur, care va apărea ca un mic disc negru în deplasare spre astru. Spectacolul va putea fi observat totuși doar cu ajutorul instrumentelor astronomice.
Fenomenul va începe la 13h12 (ora Europei occidentale) și va lua sfârșit la 20h42. Ora poate varia ușor, în funcție de locuri. Din punct de vedere vizual, "Mercur va da impresia că ronțăie o margine a Soarelui, apoi va traversa încet, ieșind în cealaltă parte", arată Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Fenomenul, care va dura șapte ore și jumătate, este "rar fiindcă intervine doar în condițiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur și Pământ", adaugă el.
Destul de puțin explorată, misterioasa planetă Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanță medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mică — are un diametru de numai 4.780 de kilometri—, face înconjurul Soarelui în 88 de zile, trecând o dată la 116 zile între Pământ și steaua sistemului nostru. Însă, datorită înclinării orbitei sale în jurul astrului față de orbita Pământului, Mercur pare a se afla în majoritatea timpului deasupra sau sub Soare.
Din acest motiv, trecerile lui Mercur prin fața Soarelui sunt rare, 13 sau 14 într-un secol. Ultima a avut loc în urmă cu zece ani, iar următoarele vor fi în noiembrie 2019, noiembrie 2032 și mai 2049.
Ochelarii speciali pentru eclipsele solare nu vor fi utili fiindcă planeta este prea mică. "Este necesar un instrument astronomic pentru a mări imaginea Soarelui", afirmă Pascal Descamps. Astronomii amatori vor putea recurge la ochelari și telescoape, cu condiția să le protejeze cu filtre solare adecvate.