Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest” se desfășoră zilele acestea în cadrul Expoziției Universale de la Milano, a cărei temă este ”Hrănirea planetei. Energie pentru viață”. Este, evident, scena cea mai tentantă pentru o astfel de manifestare cu un dublu impact: recunoașterea României ca țară implicată în păstrarea unui mediu cât mai apropiat de geneză și schimbarea percepției asupra României – o țară- rezervor cultural european.
Cele 16 filme cu tematică ecologistă prezentate în Festival, produse în 13 țări din Europa, Africa, Asia și America de Nord, sunt completate zilnic cu manifestări culturale autentice românești, gazdă fiind Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale. Doi artiști plastici români, Mariana Pachis și Mihai Pânzaru, au portretizat, în trei zile, sute de vizitatori care au semnat manifestul Eco Fest pentru conservarea mediului pe un papirus gigantic. Copii, tineri, vârstnici din toate colțurile lumii și-au unit mesajele originale și multicolore pe lungimea de 40 de metri ai papirusului, care ar mai fi avut nevoie de încă pe atâta lungime și tot nu i-ar fi cuprins pe toți aceia care s-au prins în jocul ecologist al slidarității. Ideea a aparținut directorului general al Eco Fest, Lavinia Șandru, realizatoarea emisiunii Realitatea TV ”Deschide lumea”. Împreună cu Comisarul general al României la Expo Milano, Georgian Ghervasie, astăzi. În ultima zi a Eco Fest, va înmâna acest papirus pavilionului Franței, țară gazdă a ”Conférence sur les changements climatiques (COP21)”, ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, scopul primordial al acestei sommet fiind acela de a stabili un acord universal asupra climatului. Pavilionul României face acest gest ca un simbol al solidarității universale pentru ecologie.
O bucată din acest papirus va ajunge la o școală din România, fiind donată unui elev bucureștean în vârstă de 14 ani, care avea de realizat un proiect pe tema ecologiei pentru ora de biologie. A semnat acest papirus și a spus că este cel mai frumos proiect pe care și l-ar fi imaginat ca temă pentru acasă. Cum Asaciația Inițiativa Ecoologistă Europeană condusă de Lavinia Șandru și organizatoare a Eco Fest își propune să facă educație ecologistă în primul rând copiilor și tinerilor, prin manifestări atipice, a donat unul din cei 40 de metri ai papirusului acestui copil român.
”Arta” participanților la Eco Fest de a-și desena conturul palmei în culori pe acest manifest gigant a fost răsplătită cu artă și cultură autentică, ce a venit să completeze tema Expoziției Universale. ”Cvartetul Transilvan”, înființat în anul 1987 și titrat cu numeroase premii și distincții naționale, are statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca. Aseară, a primit aplauze și urale de la toți vizitatorii Expoziției Universale de la Milano, Festivalul Internațional de Film Ecologist și Pavilionul României organizând în fiecare seară a manifestării cîte un spectacol.
Astăzi, ultima seară a Eco Fest, va avea ca invitat special pe soprana Felicia Filip, care va susține un concert extraordinar începând cu ora 19.00, la Pavilionul României. Celebra artistă româncă, cunoscută pe toate marile scene de operă ale lumii, începând cu Opera Regală „Covent Garden” din Londra, Opera de Stat din Viena sau ”Liceo” din Barcelona, face onoarea de a cânta pe scena Expoziției Universale din Milano. Surpriza va fi uriașă, căci soprana va interpreta în stil propriu extraordinar cântece ale Mariei Tănase. Românii din Italia n-ar trebui să rateze o astfel de ocazie!