”Avem un buget care este un plan - pentru curățenie, digitalizare, reformă și investiții.
Dacă comparăm cu anul trecut - și ar trebui - vedem că, dacă eliminăm partea de transfer către Casa Națională de Asigurări de Sănătate din suma totală, care este de aproximativ 17,5 miliarde... dacă scădem șase miliarde, rămânem cu undeva la 11,5 miliarde. Suma este un pic mai mare decât bugetul de anul trecut. E adevărat că anul trecut am avut cheltuieli one-time, pe care sprerăm să nu le mai avem - cu carantina, concediile medicale”, a spus Voiculescu.
Ministrul a pledat pentru necesitatea automatizării unor procese în instituțiile de stat.
”Este spre binele sistemului, al pacienților și al celor care lucrează în Sănătate. Oricine merge la spital, pentru orice problemă, se lovește de tone de formulare și hârțoage care nu ne duc prea departe”, a subliniat Voiculescu.
În ceea ce privește construirea unor noi spitale, ministrul a anunțat că nu se poate discuta despre asta în 2021 întrucât proiectele nu au fost bine pregătite.
”Din păcate, și în Sănătate, ca și în alte domenii, proiectele nu au fost bine pregătite. Singurele proiecte mari sunt spitalele regionale unde, din fericire, în 2016 a fost contractat un acord cu Banca de Investiții. Mulțumită domnului Tătaru, am făcut oarecare progrese anul trecut cu aceste spitale.
Mi-ar fi plăcut să vin să spun că anul ăsta o să investim câteva miliarde în spitale noi. Nu putem face asta pentru că nu avem proiectele pregătite”, a explicat Voiculescu.