Finlanda urmează în acest sens exemplul Germaniei, Norvegiei şi Danemarcei, care şi-au suspendat vânzările de arme spre Arabia Saudită în urma uciderii lui Jamal Khashoggi.
În octombrie, Germania s-a declarat gata pentru o eventuală îngheţare a exporturilor sale de arme spre această ţară din Golf şi le-a cerut ţărilor din Uniunea Europeană (UE) să-i urmeze exemplul.
Luni, Berlinul a decis de asemenea să interzică accesul în Spaţiul european Schengen pentru 18 cetăţeni saudiţi suspectaţi de implicare în uciderea lui Khashoggi.
Acest jurnalist saudit a fost asasinat la 2 octombrie de către agenţi saudiţi, în consulatul ţării sale la Istanbul.
Arabia Saudită, precum şi Emiratele Arabe Unite, sunt de asemenea criticate de Helsinki pentru rolul lor în războiul din Yemen, care s-a soldat cu circa 10.000 de morţi după aproape patru ani şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.
"Situaţia din Yemen este la originea acestei decizii, însă bineînţeles (uciderea lui Jamal Khashoggi) face parte din această logică generală", a declarat premierul finlandez Juha Sipila la postul de televiziune Yle.
În 2015, Arabia Saudită sunnită, susţinută de Emiratele Arabe Unite, s-a plasat în fruntea coaliţiei militare pentru a ajuta la stoparea unei avansări a rebelilor houthi, susţinuţi de Iran.
În septembrie, site-ul News Now Finlanda a publicat o înregistrare video în care puteau fi văzute vehicule blindate de fabricaţie finlandeză, dintre care unele echipate cu arme grele ruseşti, utilizate de forţele EAU în vestul Yemenului.
Finlanda a afirmat că toate exporturile sale de arme spre regiune erau conforme regulilor UE.
"Toate permisele deja existenţe sunt vechi şi, date fiind circumstanţele, nu putem în mod clar să acordăm altele noi", a subliniat Juha Sipila.
Potrivit think tank-ului SaferGlobe, exporturile de arme finlandeze spre Arabia Saudită s-au ridicat la 5,3 milioane de euro în 2017, comparativ cu 51,4 milioane în 2014.