Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a propus, marți, consilierilor locali, în cadrul unei ședințe convocată de îndată, rectificarea bugetului și aprobarea prețului local de facturare a energiei termice către populație, urmând ca acești bani să asigure funcționarea CET Constanța pentru perioada următoare.
„Vreau să știe foarte clar constănțenii următoarele lucruri. Din banii noștri vom plăti în avans subvenția pentru căldură pentru sezonul rece 2018/2019. Acest lucru ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anului 2018, o parte în bugetul anului 2019, cu alte cuvinte începem anul viitor deja cu niște bani alocați pentru a trece această iarnă”, a declarat el, precizând că, drept scuză pentru constănțeni, a propus și s-a acceptat ca prețul gigacaloriei să scadă. „Am propus Consiliului Local și am aprobat o reducere a prețului per gigacalorie. Dacă până acum, de la începutul mandatului meu, gigacaloria la Constanța a fost 250 de lei, începând de astăzi, din 1 octombrie, gigacaloria la Constanța costă 225 de lei. Cu alte cuvinte, ca o scuză pentru constănțeni și ca o măsură de protecție față de creșterea tuturor prețurilor, prețul gigacaloriei la Constanța a fost redus cu 10 la sută”, a declarat Decebal Făgădău într-o conferință de presă organizată la finalul ședinței Consiliului Local.
El a spus că, drept urmare, de miercuri, furnizarea apei cale către populație ar putea fi reluată. „Am promisiunea din partea furnizorilor de gaz și de distribuție a gazului că în cel mai scurt termen, adică mâine (miercuri – n.r.), se va relua furnizarea apei calde în municipiul Constanța. Noi am făcut tot ce ține de noi, Consiliul Local, Primăria, înțelegerea furnizorilor a fost una la care nu mă așteptam”, a spus primarul Constanței.
El a ținut să le ceară scuze constănțenilor afectați de această situație, precizând însă că nu este vina administrației locale. „Am convocat o ședință de îndată a Consiliului Local Municipal pentru a identifica soluții în vederea rezolvării crizei apei calde și aș începe conferința de astăzi prin a-mi cere scuze față de constănțeni pentru că sunt victimele unei decizii unilaterale și a unei decizii ce îmbracă aspecte politice. Vreau să știe foarte clar că municipiul Constanța, Primăria și Consiliul Local nu au niciun fel de vină în acest scandal, vorbim strict de un litigiu între CET și RADET. Electrocentrale Constanța SA, producătorul și transportatorul energiei termice, a sistat unilateral furnizarea apei calde, pe cale de consecință RADET, regia Consiliului local nu a mai avut ce să distribuie.
Avem peste 60.000 de apartamente. Dacă facem o înmulțire simplă, 60.000 cu 2,5 membri cât este statistic per apartament vedem că astăzi 150.000 de constănțeni sunt victimele acestei gâlcevi, care nu li se datorează strict lor, între Electrocentrale și RADET”, a declarat Decebal Făgădău.
În data de 10 septembrie Electrocentrale Constanţa SA a trimis un preaviz către RADET Constanța în care preciza că, dacă până la data de 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să își plătească o parte din sumele pe care le datorează către CET Constanța și nu va prezenta un plan de eșalonare a debitelor, se va sista furnizarea agentului termic către toți consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța, începând cu data de 27 septembrie. Acest preaviz a fost pus în aplicare la data stabilită, iar locuitorii a peste 60.000 de apartamente, câte sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, au rămas fără apă caldă.
Pe de altă parte, Primăria Constanța și RADET Constanța nu recunosc datoriile imputate de către Electrocentrale Constanța SA și spun că, din contră, au plătit chiar mai mult decât li s-a facturat.