Într-un studiu recent publicat în Journal of Fish Biology, noua specie de rechin a fost denumită Apristurus ovicorrugatus. Numele provine din termenul latin "ovi", care înseamnă ou, și "corrugatus", care se referă la forma ondulată a carcaselor de ouă care au dus la descoperirea acestei specii.
Pe lângă carcasele distincte de ouă, A. ovicorrugatus se remarcă și prin iriși albi neobișnuiți, care emit un strălucire aparte.
Will White, ihtiolog la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) și autor principal al studiului, a declarat: „Aceasta nu este o trăsătură comună pentru o specie de apă adâncă și doar o singură altă specie, Apristrus nakayai, din Noua Caledonie și Papua Noua Guinee (PNG) împărtășește acest caracter”.
Apristurus este un gen de rechini-pisică recunoscut în mod obișnuit sub numele de rechini fantomă sau demon. Acest gen este una dintre cele mai diverse categorii de rechini din lume, cuprinzând aproximativ 40 de specii cunoscute.
În timp ce majoritatea speciilor de rechini dau naștere de pui vii, există și specii ovipare, adică care depun ouă. Aceste ouă sunt cunoscute în mod colocvial sub numele de "poșete ale sirenelor" și au adesea ciorchini lungi care le permit să se fixeze de alge sau de pietre.
În 2011, cercetătorii au descoperit o carcasă de ou extrem de ciudată care conținea un embrion de rechin. Era evident că rechinul aparținea genului Apristurus, dar carcasă nu se potrivea cu nicio specie cunoscută.
De-a lungul unui deceniu, carcasa de ou a rămas un mister, până când oamenii de știință au găsit încă două astfel de carcase la Australian National Fish Collection, care este sub auspiciile CSIRO, conform relatărilor de la Live Science.
„Carcasele de ouă aveau creste longitudinale foarte distinctive pe suprafețele lor, care erau în formă de T în secțiune transversală. S-a descoperit că doar o altă specie din lume are carcase de ouă cu această formă de crestătură și aceea este dintr-un gen complet diferit”, a spus White.
Carcasele de ouă ale speciei A. ovicorrugatus au fost găsite aderând de corali, sugestie că această specie ar putea depinde de aceste organisme pentru procesul de reproducere.
În prezent, White și colegii săi continuă să investigheze colecțiile de la muzee în căutarea altor specii noi și pentru a verifica dacă au existat alte descoperiri care ar fi putut trece neobservate sau au fost identificate greșit de către curatorii anteriori.