Declarația companiei vine în urma publicării unui articol de către agenţia de ştiri, Breitbart News, care spunea că informatorul a fost identificat.
Breitbart News, pe care fostul consilier Trump, Steve Bannon a condus-o la un moment dat, a raportat că utilizatorii Facebook care încearcă să vadă articolul, au primit un mesaj în care se spune că acesta nu este disponibil, iar administratorii paginii sale de Facebook au început să primească notificări, conform cărora pagina sa „riscă să nu mai poată fi publicată”.
„Orice mențiune a denumirii potențialului denunțător încalcă politica noastră care interzice termenii de martori, informatori sau activiști. Eliminăm toate mențiunile despre numele potențialului denunțător și vom revizui această decizie în cazul în care numele lui va fi publicat pe scară largă în mass-media sau utilizat de persoane publice în dezbatere”, a spus compania într-un comunicat, utilizat inițial ca răspuns pentru Breitbart, scrie New York Times.
Denunțătorul, un oficial al serviciilor de informații din SUA, care a făcut o plângere în privinţa apelului telefonic al lui Trump din 25 iulie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a devenit în ultimele săptămâni o țintă a atacurilor lui Trump, a aliaților săi din Congres și din mass-media, care au făcut presiuni ca persoana să fie identificată public. Ulterior, avertizorul a fost inclus în programul de protecţie federală.
Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, a continuat să afirme că fostul vicepreşedinte Biden, democrat, a făcut presiuni pentru concedierea unui procuror ucrainean pentru a-şi proteja fiul, Hunter Biden.
În septembrie, liderul de la Casa Albă a spus că merită să-l întâlnească pe aşa-zisul avertizor de integritate care a reclamat o discuţie a sa cu omologul său ucrainean. Ucrainagate a dus la declanșarea în Congresul american a procedurii de destituire a lui Trump.
„Ca orice american, am dreptul să-mi întâlnesc acuzatorul, mai ales când acest acuzator, aşa-zisul ‘Avertizor de integritate’, a prezentat o conversaţie perfectă cu un lider străin într-un mod complet lipsit de acurateţe şi fraudulos”, a scris Trump pe Twitter pe 29 septembrie.
Trump este acuzat în legătură cu o convorbire telefonică între timp desecretizată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care i-a cerut să investigheze presupuse activităţi compromiţătoare din Ucraina ale fostului vicepreşedinte american Joe Biden, candidat democrat la prezidenţialele din 2020.
Pe 24 septembrie, Casa Albă a dat publicității înregistrarea convorbirii telefonice care a declanșat așa-numita afacere Ucraina. Din textul publicat online de Washington reiese că președintele american Donald Trump ar fi făcut presiuni într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski în vederea demarării unor anchete care i-ar putea dăuna rivalului său democrat Joe Biden, care urmărește să obțină nominalizarea pentru candidatura la președinția Americii. Trump s-a referit la afaceri făcute în trecut în Ucraina de fiul lui Biden, Hunter.