Şedinţa de guvern de ieri în care trebuia să se decidă modificarea sau nu a Codului fiscal a fost amânată pentru miercuri. Dar nici miercuri nu este sigur că va fi luată o decizie. O şedinţă legată de această „minirevoluţie fiscală" fusese deja amânată de vinerea trecută pentru ieri.
Pe cale de consecinţă, sute de mii de companii din România sunt cu propriile planuri de buget pentru anul viitor în aer pentru că nu pot face decât calcule aproximative legate de cheltuielile pe anul 2018, scrie Ziarul Financiar.
Cel mai sensibil aspect al modificărilor din Codul fiscal priveşte trecerea obligaţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului – lucru care întâmpină opoziţia atât a patronatelor, cât şi pe cea a sindicatelor. Concomitent însă impozitul pe venit ar urma să scadă de la 16% la 10%. De asemenea, şi contribuţia angajaţilor la CAS ar urma să scadă cu două puncte procentuale. Cu toate acestea, propunerile sunt respinse de toate părţile.
„Guvernul este într-o mare belea. Unii de acolo îşi dau seama că va fi extrem de complicat să gestionezi trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru că una este să urmăreşti situaţia a 600.000 de companii din România şi alta a 5 milioane de angajaţi luaţi separat”, comentează economistul Dragoş Cabat. Proiectul de modificare a Codului fiscal a primit aviz negativ de la Consiliul Fiscal şi de la Consiliul Legislativ. Sindicatele îl resping, patronatele şi organizaţiile profesionale îl resping. Sindicatele se tem că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va conduce la diminuări de salarii nete, în vreme ce patronatele cred că reducerea veniturilor bugetului în urma modificărilor din Codul fiscal va determina Finanţele să impună noi taxe. Guvernul şi coaliţia de guvernământ sunt singuri împotriva tuturor, dar, oficial, susţin că merg mai departe.
Ionuţ Mişa, ministrul finanţelor, a ieşit ieri într-un ultim efort de câştigare a bunăvoinţei publice: „Când fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare, a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”.
Ministrul de finanţe a precizat că subiectul politicii fiscale a guvernului a fost discutat ieri după-amiază, şi s-a convenit cu premierul ca setul de măsuri fiscale să fie discutate în şedinţa Executivului de mâine