Jim McCants, un bărbat de 50 de ani din Dallas, a început să ia extract de ceai verde și să facă mai mult exercițiu fizic pentru a se menține în formă, scrie BBC News.
Încerca să evite soarta tatălui său, care murise în urma unui infarct, la doar 59 de ani.
La un moment dat, Jim a fost internat în spital cu probleme la ficat. Cum nu consuma alcool și nu lua medicamente, medicul l-a întrebat dacă a consumat vreun supliment alimentar în ultima vreme. Răspunsul a fost da: extract de ceai verde.
Jim lua extract de ceai verde de doar două sau trei luni. Citise că acesta ar putea avea efecte benefice asupra funcționării inimii.
Extract de ceai verde - un supliment la modă
Extractul de ceai verde a devenit popular în ultimii ani, fiind promovat de companiile producătoare, mulțumită presupusului efect antioxidant și al celui de prevenție a cancerului sau al rolului pe care l-ar juca în curele de slăbire.
Medicul lui Jim i-a comunicat cea mai probabilă sursă a îmbolnăvirii: consumul de extract de ceai verde. ”A fost șocant, pentru că nu auzisem decât de beneficiile suplimentului”, a spus bărbatul.
Și mai șocant a fost ce a urmat. Doctorul i-a spus că trebuie să facă un transplant de ficat rapid.
A luat pastile de slăbit cu ceai verde. A pierdut câteva kilograme, apoi ceva şocant s-a petrecut
Jim a făcut transplantul, deoarece a găsit miraculos un donator, dar suferă încă de probleme cu rinichii - pentru care ar putea avea nevoie de un transplant în viitor - și de dureri abdominale.
Extract de ceai verde - care sunt pericolele ascunse?
Oamenii de știință, scrie BBC, nu sunt încă siguri de ce extractul de ceai verde poate avea efecte negative în anumite doze, asupra unor oameni.
”Dacă bei cantități rezonabile de ceai verde atunci nu trebuie să îți faci griji. Riscurile mai mari apar atunci când oamenii consumă extract de ceai verde în variante concentrate”, explică profesorul Herbert Bonkovsky, de la Universitatea din North Carolina, care a studiat efectele extractului de ceai verde în ultimii 20 de ani.
Cercetările s-au concentrat pe un ingredient potențial toxic numit Epigallocatechin-3-gallate, sau EGCG. Există posibilitatea, spun specialiștii, ca acest compus să poată dăuna unor oameni în funcție de anumiți factori, inclusiv cei genetici.
În vreme ce milioane de oameni iau extract de ceai verde fără probleme, cel puțin 80 de cazuri de pacienți cu probleme hepatice cauzate de acest supliment au fost raportate în întreaga lume.
O investigație recentă a Autorității Europene pentru Securitate Alimentară (EFSA) asupra consumului de extract de ceai verde a concluzionat că în general, suplimentul nu prezintă pericole, dar că, atunci când este luat în doze de cel puțin 800 de mg pe zi, ar putea prezenta riscuri asupra sănătății.
EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza datelor actuale pentru consumul de extract de ceai verde.