Aproximativ 360.000 de viermi rotunzi (nematode), lungi de un milimetru, vor fi lansați către orbită într-un recipient de mici dimensiuni. Astfel, cercetătorii speră să descopere care este motivul pentru care astronauții pierd în jur de 40% din masa musculară după șase luni petrecute în spațiu.
Cum îi ajută viermii pe oamenii de ştiinţă să trateze atrofia musculară
De asemenea, oamenii de știință consideră că odată ce a fost descoperit ce impact are gravitația asupra astronauților, ar putea înțelege mai bine și procesul de îmbătrânire de pe Pământ. Astfel, ar putea reduce degradarea muşchilor astronauţilor sau al altor persoane care au probleme cu atrofierea muşchilor din pricina unor boli sau a vârstei.
Nevertebratele vor petrece două săptămâni în laboratorul Kibo, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, după care vor reveni pe Pământ. Viermii din specia Caenorhabditis elegans sunt cei mai indicați pentru studierea schimbărilor pe termen lung în fiziologia umană, deoarece dezvoltă o atrofie musculară asemănătoare cu cea umană.
În mod, suprinzător avem în proporție de 80% aceleași gene cu viermii rotunzi, adică mușchii acestora se comportă aproape la fel ca ai tăi. Astfel, viermii vor fi afectați de aceleași schimbări în spațiu: modificări ale mușchilor și capacitatea de a folosi energia.
În plus, datorită dimensiunilor mici pe care le au, acești viermi sunt cea mai bună alegere pentru a fi trimiși în spațiu. De asemenea, astronauţii vor trata viermii cu interferenţe ARN (iARN), o formă de terapie genetică folosită pentru a împiedica distrugerea ţesutului.
Rezultatele experimentelor au arătat că iARN blochează eficient distrugerea proteinelor necesare pentru sănătatea ţesutului muscular, chiar şi în spaţiu, potrivit
cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie.