Cercurile apărute în apele insulelor croate, în zonele acoperite de Posidonia oceanica, o plantă marină specifică Mediteranei, au aproximativ 50 metri în diametru şi se află la distanţe aproximativ egale unul de altul şi faţă de insule, scrie descopera.ro.
Biologul Mosor Prvan, din cadrul organizaţiei non-guvernamentale de mediu Sunce Association, a observat cercurile în fotografii aeriene făcute în 2013. El şi colegii săi au crezut iniţial că e vorba despre o prelucrare a fotografiilor, aşa că au făcut scufundări în zonele respective, pentru a vedea la faţa locului despre ce e vorba.
Aşa au descoperit cercurile de iarbă de mare Posidonia, mari, distribuite regulat şi cu margini perfect trasate. Un caz similar s-a petrecut în Danemarca, unde biologii au descoperit cercuri de iarbă de mare care s-au dovedit a se datora unei substanţe toxice care a distrus plantele pe anumite porţiuni, lăsând aceste petice circulare.
Însă cazul din Croaţia e diferit: cercurile sunt mai mari, mai ordonat dispuse şi cu o formă mai regulată.
Ce anume a dus la apariţia lor rămâne un mister. Prvan este convins că ele au o origine antropogenică (sunt făcute de om). Niciunul dintre experţii în studiul ierbii de mare, pe care i-a contactat, nu a putut da vreo explicaţie. O posibilă cauză ar putea fi pescuitul ilegal cu dinamită, dar Prvan respinge acestă ipoteză; exploziile de acest gen, spune el, lasă urme mai mici şi neregulate. Ar trebui o cantitate foarte mare de dinamită pentru a crea o astfel de urmă circulară, cu diametrul de 50 de metri.
Biologul se gândeşte şi el la o ipoteză. – destul de hazardată, după cum declară el însuşi – şi anume, nişte experimente militare.
Citeşte mai mult pe descopera.ro.