Potrivit sursei citate, la exercițiu vor participa aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare din România și 12 state aliate și partenere: Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Țările de Jos, Moldova, SUA și Turcia.
Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.
Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex exercițiu militar al Forțelor Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul 2023.
Exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.
Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” se va desfășura luni, 20 martie, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri, unde vor fi prezentate scopul, obiectivele, forțele participante și modurile de desfășurare ale exercițiului.