Alexandru Rafila a dezvăluit în exclusivitate la Realitatea PLUS că vom avea cel puțin un ser disponibil împotriva coronavirusului, iar primii care vor fi imunizați sunt cei din sistemul medical.
Cristina Răduță: Când am putea avea un vaccin eficient? Am văzut că sunt tot felul de teste la nivel mondial. Există vreun ser foarte aproape de a ieși pe piață și de a fi sigur?
Alexandru Rafila: „Sunt mai multe vaccinuri candidat în faza a treia de studii clinice. Sperăm că până la sfârșitul anului sau începutul anului viitor o să existe cel puțin unul sau două vaccinuri care să fie disponibile. Procesul va continua cu siguranță în tot cursul anului viitor. (...) În cazul în care ele vor fi disponibile sau vor fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului - numai dacă sunt sigure și eficiente - atunci probabil că în primele luni din anul viitor vom beneficia și noi și, bineînțeles, trebuie făcută o prioritizare, o ierarhizare a categoriilor care urmează să primească acest vaccin, inițial personalul medical, și e normal așa, să fie protejați ca să poată să îngrijească pacienții și, la rândul lor, să nu transmită boala acestora, și ulterior persoanelor cu comorbidități și populației generale, probabil până la sfârșitul anului viitor.”
Alexandru Rafila a mai explicat și măsurile ce se pot lua pentru ca România să nu ajungă în situația copleșitoare a Lombardiei în martie - aprilie acest an.
În interviul acordat în exclusivitate jurnalistei Realitatea PLUS Cristina Răduță, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit și despre măsurile impuse de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus la noi în țară și riscul de a ajunge în situația în care a fost regiunea italiană Lombardia în primul val, în primăvara acestui an.
Cristina Răduță: Ce părere aveți despre transformarea tuturor spitalelor în spitale care într-adevăr ar putea să preia cazuri Covid. Nu cumva ne-am putea îndrepta spre acel scenariu Lombardia?
Alexandru Rafila: „Este vorba nu despre transformarea tuturor spitalelor, ci despre amenajarea în spitale a unor zone care pot să trateze și pacienții Covid, care să fie într-un flux separat de pacienți de restul persoanelor care vin și cu alte afecțiuni. E un lucru normal, se întâmplă în toată Europa, nu este ceva neobișnuit. Dar, probabil, nu se pot alege toate spitalele, ci doar acele spitale care din punct de vedere organizatoric, constructiv, prezintă posibilitatea organizării de circuite separate care să nu favorizeze în niciun fel transmitera bolii de la persoanele infectate către alte categorii de pacienți. Cred că este o decizie care este corectă.”