Practic, prin această măsură CNATDCU rămâne fără obiectul muncii. Senatul şi-a exprimat votul privind legea care protejează plagiatorii. Proiectul a trecut cu 90 de voturi pentru, 12 împotriva şi 6 abţineri. Responsabilitatea analizării lucrărilor de doctorat va reveni direct universităţilor şi nu Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
"Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare", se precizează în raportul Comisiei de Educație din Senat.
Proiectul are raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi. Comisia pentru învăţământ din Senat a respins, în 5 octombrie, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe tema Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul.
Klaus Iohannis, avertisment dur către Senat, după votul pentru legea plagiatelor
Ce spune Iohannis
Șeful statului subliniază că, în cazurile în care există indiciile unor plagiate, este nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente.
"Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate și performanță", a scris Iohannis, luni, pe Facebook.
Senatul a respins, în ședința plenului de luni, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educației Naționale 1/2011 prin care a fost reglementată funcționarea școlilor doctorale și a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma inițială.
Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educației prevede crearea unui mecanism privind desfășurarea învățământului la nivel doctoral, clarificarea și etapizarea acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuțiilor privind procedurile și etica la nivelul învățământului.
"Reanalizând legea în raport cu obiecțiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menținerea legii în forma adoptată inițial și respingerea cererii de reexaminare", se arată în raport.