Examenul la Limba maternă, susținut de elevii din minorități, va fi organizat în 23 iunie, în timp ce a doua probă obligatorie, cea la matematică, va fi susținută pe 24 iunie.
Rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16.00, iar contestațiile nu pot fi depuse mai târziu de ora 20.00 a aceleiași zile. Rezultatul acestora va fi afișat în 30 iunie.
Evaluarea Națională 2015 - Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2014-2015:
- 13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională
- 22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - probă scrisă
- 23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
- 24 iunie 2015 - Matematica - probă scrisă
- 26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16)
- 26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)
- 27 -29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
- 30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Admiterea în licee se face pe unei medii ponderate, care cuprinde rezultatele obținute la evaluarea națională 2015 (media notelor obținute la proba de limbă și la matematică) și media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Media de la examen reprezintă 75% din scorul final, la fel ca în 2014. Există, însă, și câteva diferențe față de evaluarea națională precedentă.
Evaluarea Naţională 2015. Programa de examen la Limba și Literatura Română
Elevii din clasa a VIII-a vor trebui să cunoască, potrivit unui ordin publicat de Ministerul Educației în Monitorul Oficial, toamna trecută, ”trăsăturile specifice genului epic, liric și dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”.
În 2014, genul dramatic nu era inclus în programă. Mai mult, elevii vor trebui să pregătească foarte bine speciile literare, romanul, doina populară și balada populară fiind adăugate lângă cele cerute în urmă cu un an: schița, pastelul, fabula, nuvela și basmul popular.
...............
Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI.
...............
Absolvenții de gimnaziu trebuie să știe să folosească în mod corect ”semnele de punctuație: punctul virgula, două puncte, gilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul și virgula, linia de pauză.
Numeroase subiecte sunt formulate pentru a obține explicații în legătură cu semnele de punctuație și cele ortografice.
Noua programă prevede și posibile subiecte care presupun ”redactarea unor texte argumentative, de susținere a preferințelor și a opiniilor”.
Alte noutăți în noua programă sunt introducerea propozițiilor subordonate circumstanțiale condiționale, concesive și consecutive.
Găsiți programa de examen la Evaluarea Națională 2015 pentru Limba și Literatura Română AICI.
Evaluarea Naţională 2015. Programa de examen la Matematică
Modificările făcute în programa de examen la Matematică sunt mai subtile, noul tip de subiecte fiind similare celor din testele internaționale și punând accentul pe adaptarea limbajului matematic la situații concrete.
Limbajul riguros din subiecte va fi înlocuit de unul palpabil, care să îi ajute pe elevi să identifice mai bine problema și să găsească soluții la fel cum ar face-o în viața de zi cu zi.
Formulările diferă, însă nu și baza programei, care rămâne aproape neschimbată față de anul precedent.
Găsiți programa de examen la Evaluarea Națională 2015 pentru Matematică AICI.