Un studiu publicat, joi, de Eurostat scoate la iveală o situație alarmantă pentru viitorul României. Copiii din țara noastră sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie și excluziunii sociale, din UE. Informațiile oficiale arată că aproape 4 din 10 copii români sunt și vor rămâne săraci, aceasta fiind de departe cea mai gravă situație la nivel european.
În anul 2018, copiii erau grupul de vârstă cu cel mai mare risc de sărăcie şi excluziune socială în aproape jumătate din statele UE, Procentul variază de la 13,1% în Slovenia şi 13,2% în Cehia, la 33,7% în Bulgaria și 38,1% în România, mai arată Eurostat.
Tot în anul 2018, conform datelor Eurostat, 23,4% din copiii din UE erau supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 22,1% din adulţi (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani) şi 18,4% din vârstnici (în vârstă de 65 de ani sau mai mult).
Persoanele supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială sunt în cel puţin una din următoarele trei condiţii: venituri mici, lipsuri materiale grave sau locuiesc în gospodării unde nu toată lumea are un loc de muncă. Iar copiii din România, se încadrează cel mai bine într-o astfel de situație.
Imediat după România, copiii din Bulgaria, Grecia, Italia, dar și Regatul Unit sunt la fel, printre cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială.