Zi de zi, românii pun pe masă mâncare tot mai scumpă. Iar acest trend crescător va continua. Alimentele de bază vor avea prețuri mai mari cu 6-8%. Avertismentul vine de la preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
"Energia electrică, gazele, energia termică şi combustibilul înseamnă cam 6% din costul total al unui produs alimentar. A crescut preţul energiei electrice, a crescut preţul gazelor. Deprecierea cursului influenţează preţul materiilor prime importate, pe de o parte, transportul ca urmare a majorării combustibilului, energia electrică şi gazele pentru procesare şi desigur că efectul... poate să aibă o medie de 5-6% la produsele alimentare prin luna martie", a declarat la Realitatea TV Dragoş Frumosu.
Românii pun pe masă mâncare tot mai scumpă și aproape exclusiv din import. Cu toate că țara noastră a fost a opta putere agricolă a Uniunii Europene în 2016, importurile alimentare au sărit la 5 miliarde de euro. O confirmă datele Institutului Național de Statistică. Iar acest trend crescător va continua. Alimentele de bază vor avea prețuri mai mari cu 6-8%, o spun sindicatele din industria alimentară.
"Preţurile au crescut cu aproximativ 6-8%, s-au scumpit doar unele produse. Factorul cel mai important este creşterea cursului euro - avem dependenţă de importul de materii prime şi multe lucruri calculate la valoarea euro. Mai este şi creşterea salariilor brute. Toate astea vor duce la o creştere a preţului la alimente, iar dacă mai apare un impozit sau o devalorizare masivă a leului va fi şi mai rău. Ne aşteptăm la creştere constantă a preţurilor în prima parte a anului, până în februarie - martie", a declarat la Realitatea TV Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.