Ideea asigurării independenţei energetice a ţării pare a fi înfăptuită deja de un moldovean. Dumitru Gabriel Gavrilaş susţine că a creat un dispozitiv care produce energie din nimic şi, mai mult, că a inventat maşina care nu are nevoie de alimentare. Din păcate, Gavrilaş nu are şi banii necesari pentru a-şi promova invenţiile.
Inventatorul moldovean este originar din Neamţ, dar s-a stabilit la Oneşti. A lucrat la combinatul petrochimic Borzeşti ca pompagiu, mecanic de întreţinere şi operator chimist. Apoi a devenit fierar-betonist şi a lucrat la Casa Poporului. A ajuns la fabrica Letea din Bacău, unde a devenit înălbitor de celuloză, scrie 7est.ro.
După Revoluţie, atras de mirajul Vestului, a plecat în străinătate. "Am plecat în Germania, unde am lucrat ce am găsit, adică în agricultură, lăcătuş mecanic etc. Întors în patrie, am deschis un SRL şi am făcut comerţ. Apoi am plecat la Istanbul, unde am lucrat comisionar", povesteşte Dumitru Gabriel Gavrilaş.
Până la statutul de inventator, Gavrilaş a mai parcurs câteva etape. A mai făcut comerţ o perioadă, după care a devenit taximetrist în Oneşti şi Bacău. Pentru că în ţară nu-i mai mergea nimic bine, a plecat din nou în străinătate. „Am plecat în Italia, unde am lucrat pe stunguri, freze, maşini automate de debitat, lăcătuş mecanic şi, ultima oară, la o spălatorie auto de unde m-am inspirat pentru prima invenţie”, explică inventatorul.
Prima sa invenţie, cea inspirată de spălarea maşinilor italienilor, a căpătat contur în 2012 şi a fost înregistrată anul trecut la OSIM. Gavrilaş susţine că proiectul este realizabil, dar că nu găseşte finanţatori care să realizeze măcar prototipul dispozitivului ce poate schimba lumea.
Invenţia în cauză este „o instalaţie de generare a energiei electrice care foloseşte apa în circuit închis, cu presiune de aer”. Principiul utilizării unei forţe pentru a genera energie electrică, fie ea şi apa, este vechi, dar Gavrilaş spune că sistemul său este revoluţionar. „Eu doar am găsit altă modalitate de a crea presiunea necesară apei, pentru a reuşi să acţioneze turbina hidraulică. Trebuie ştiut faptul că această instalaţie poate fi construită pe diverse mărimi sau forme şi, la nevoie, poate fi dezasamblată şi dusă la munte, la mare, în Spania etc.”, susţine Dumitru Gavrilaş. Aşadar, ideea venită în spălătoria italiană a fost aceea de a crea o turbină electrică la purtător, adică de a oferi independenţă energetică.
După ce a rezolvat problema energiei electrice, Gavrilaş s-a orientat spre zona transporturilor şi a identificat modalitatea prin care nu vom mai fi afectaţi de creşterea preţurilor la benzină: maşina care îşi produce singură energie. „A doua invenţie se referă la o instalaţie de alimentare pentru autovehicule, care creează autonomie totală, mai precis nu mai e nevoie să treci pe la benzinărie sau pe la priza de curent electric. Pe scurt, autovehiculul îşi produce singur energia de care are nevoie pentru a putea să circule”, explică inventatorul.
Şi această descoperire revoluţionară a fost înregistrată la OSIM iar în Buletinul instituţiei sunt dezvăluite şi amănunte. Instalaţia se foloseşte de un electromotor, alimentat de un generator care alimentează, în acelaşi timp, şi un acumulator.
Citeşte mai mult pe 7est.ro.