Aceşti şerpi au ajuns pe insulă în anii 1940 şi a 1950 (probabil cu vapoarele de mărfuri), au găsit condiţii prielnice de viaţă şi s-au înmulţit intens, iar acum au ajuns una dintre cele mai dăunătoare specii de animale de pe insulă. Consumă păsări şi şopârle din fauna nativă a insulei Guam, au dus deja la dispariţia unor specii endemice de animale, iar în plus provoacă adesea pene de curent, deoarece au obiceiul de a se vârî în instalaţii electrice.
Pentru stârpirea lor au fost încercate diferite metode - capcane, câini special dresaţi - dar niciuna nu a reuşit să împuţineze populaţia de şerpi bruni de copac, care este estimată la 2 milioane de exemplare, adică 5.000 de şerpi pe kilometru pătrat.
De asemenea, în anul 2012, Departamentul Agriculturii din SUA a recurs la o altă metodă: a aruncat momeli otrăvite, sub forma şoarecilor morţi ce conţine acetaminofen. 80 mg din această substanţă sunt de ajuns pentru a omorî un şarpe brun de copac, fără a afecta alte animale care ar consuma şoarecii. Din păcate, însă, nici această metodă nu a avut succes, din cauza faptului că numărul şerpilor este extrem de mare.
În plus, conform sciencealert.ro, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că nu doar păsările şi rozătoarele au avut de suferit, ci şi pădurea aflată pe insulă, în condiţiile în care numărul de arbori noi sau redus cu 90%, fapt care ar putea pune în pericol întreg ecosistemul insulei.