Absorbția fondurilor europene reprezintă o mare problemă în condițiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a spus Achim Irimescu, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.
"Prioritatea numărul unu la nivelul Ministerului Agriculturii pentru anul viitor este aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC) și a Politicii Comune de Pescuit. Pe lângă aspectele legislative o mare problemă este cea a absorbției. S-a avansat foarte mult, dar încă există riscul și probabil se vor dezangaja anul acesta un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% pe fondurile de pescuit. Avem desigur provocări mari și îmi propun să analizez cu toți cei implicați măsuri pentru a reuși reducerea dezangajărilor. S-a renunțat la proiecte de 800 de milioane de euro, este o sarcină grea pentru a putea recupera ce se mai poate recupera. Sigur nu vom putea face minuni, au fost cauze obiective și nu-mi propun să critic pe nimeni", a spus Irimescu.
Acesta a precizat că una dintre cauze pentru care absorbția a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.
"Din păcate în loc să simplificăm lucrurile în timp, mai mult le-am complicat. Sunt o mulțime de formulare, de avize care se cer, iar în alte state nu există o astfel de birocrație. Dacă ne uităm până de curând erau 70.000 de pagini de legislație europeană în PAC. Sigur, comisarul Dacian Cioloș a încercat să simplifice dar introducerea înverzirii și alte două măsuri pentru România, respectiv tinerii fermierii și micii fermier au adăugat legislație și au complicat lucrurile. Deci, îmi propun simplificarea și sper să reușim să facem ceva pentru că noi în România am creat munți de hârtie", a adăugat Achim Irimescu.
Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș sunt audiați luni în comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior urmează să primească votul de învestitură în plenul reunit.
Achim Irimescu este audiat de membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și cei ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din Senat.