În prezent, există "mai mult de 520 de cazuri de ciumă", dintre care "peste 31 de decese", a declarat pentru AFP dr. Patrick Karamura, ministrul Sănătăţii din provincia Ituri, o regiune în care ciuma este endemică.
În această "reapariţie" a cazurilor, "nu sunt doar cazuri de ciumă bubonică. Există, de asemenea, cinci cazuri de ciumă pulmonară şi alte două cazuri de ciumă septicemică", a spus Karamura, potrivit stiridiaspora.ro.
Cazurile au apărut în perioada 15 noiembrie - 13 decembrie 2020 în zona Biringi, situată pe teritoriul Aru din provincia Ituri, a explicat dr. Anne Laudisoit, epidemiolog la Ecohealth Alliance, un ONG cu sediul în New York, care se află în zonă cu o echipă de cercetători.
Vârsta medie a persoanelor afectate este de 13 ani, a adăugat ea. Cu toate acestea, există diferenţe mari: "cea mai tânără persoană are 3 luni şi cea mai în vârstă, 73 de ani", a explicat specialistul.
CAUZA epidemiei de ciumă din Congo
Potrivit dr. Anne Laudisoit, în momentul apariţiei primelor cazuri, "a existat o mortalitate masivă a şobolanilor, ceea ce este cu adevărat indicator al ciumei". Şobolanii mor, puricii de pe ei caută un alt animal pe care să se hrănească şi cel mai apropiat animal este omul, a explicat ea.
"O creştere a numărului de cazuri de ciumă a fost observată din iunie 2020 în zona Rethy, în provincia Ituri", a avertizat anul trecut, pe 20 iulie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Ituri este singura zonă din RD Congo în care ciuma este endemică. Boala a fost confirmată acolo încă din 1926, relatează Agerpres.
CE este CIUMA. Cum se transmite și care sunt principalele simptome
Ciuma este o boală infecțioasă gravă, cunoscută la nivel global și sub denumirea de „moartea neagră”.
Denumirea de „moartea neagră” provine din mortalitatea foarte ridicată a acestei boli, care variază între 30-60%. Primele informații despre ciumă au apărut în secolul 14, când se estimează că a ucis aproximativ 50 milioane de oameni, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Ciuma sau pesta este larg răspândită în multe țări din Africa, Asia, America și fostele țări Sovietice. Distribuția geografică a ciumei este strâns legată de cea a rozătoarelor infectate care se găsesc pe toate continentele (exceptând Australia) în zonele tropicale, subtropicale și în cele temperate mai calde.
Epidemii de ciumă s-au înregistrat în mod continuu din 1990, dar cele mai afectate țări sunt Madagascar, Republica Democratică Congo și Peru.
Cum se transmite ciuma
Boala este cauzată de o bacterie numită Yersinia Pestis, care poate fi găsită în animale mici și puricii din blana acestora. Printre principalele moduri de transmitere a acestei boli se numără ciupiturile de la puricii infectați, dar poate fi transmisă și prin contact direct sau chiar prin inhalarea unor material infectate.
SIMPTOMELE ciumei la om
Persoanele infectate cu bacteria care provoacă ciuma (Yersinia pestis) dezvoltă simptome asemănatoare cu cele ale gripei, după o perioadă de incubație de 3-7 zile: apariția bruscă a febrei, frisoane, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă.
Există trei tipuri de ciumă infecțioasă în funcție de calea de transmitere: bubonică, septicemică și pneumonică.
Ciuma bobonică, transmisă prin ciupitura puricilor infectați, este cea mai comună și este cea care a primit denumirea de „moartea neagră” în Evul Mediu.
Bacteriile se instalează în nodulii limfatici, care devin inflamați și dureroși, iar în stadiile avansate ale bolii, aceștia se transformă în „bube” care supurează.
Ciuma septicemică apare în cazul în care infecția se răspândește direct în sânge, fără a forma bube, și poate fi întâlnită și în cazurile avansate ale ciumei bubonice.
Ciuma pneumonică este cea mai gravă formă de ciumă și apare de obicei ca o complicație a celei bubonice.