Conform autorităţilor sanitare, numarul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 6, toate cu tip A, subtip H3N2. Cu menţiunea că cinci persoane decedate "au avut condiţii medicale pre-existente", adică aveau deja alte afecţiuni medicale, care au contribuit la agravarea cazurilor. Mai mult de-atât, niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinată.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până la data de 10 ianuarie au fost confirmate 230 cazuri de gripă. Până în urmă cu o săptămână fuseseră vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Regiunile cele mai afectate de gripă au fost municipiul Bucureşti, judeţele Olt, Iaşi, Constanţa şi Braşov. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de peste 88 de mii, cu 37.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în acelaşi interval al sezonului precedent.
În doar primele 8 zile ale anului s-au înregistrat la nivel naţional 352 cazuri de gripă, comparativ cu 48 de cazuri înregistrate în 2016, în acelaşi interval.
Îngrijorător este faptul că tot mai mulţi copii sunt afectaţi de virusul gripal, iar medicii se tem de izbucnirea unei epidemii, odată cu începerea şcolilor.
În acelaşi timp, în Franţa epidemia de gripă este deja confirmată. În prima săptămână a acestui an, rata de incidență a cazurilor de sindromuri gripale despistate în urma consultării unui medic generalist a fost de 395 de cazuri la 100.000 de locuitori, semnificativ peste pragul de declarare a epidemiei, de 179 de cazuri la 100.000 de locuitori. În majoritatea cazurilor a fost depistată tulpina A/H3N2.
Medicii au declarat că nu s-au mai confruntat de aproape 20 de ani cu o asemenea epidemie în Franţa, relatează Le Monde.