Un caz de infectare cu Ebola a fost înregistrat şi în Statele Unite, unde o persoană s-a îmbolnăvit după patru zile de la întoarcerea din Liberia în ţară.
- Cele trei ţări cel mai grav afectate: Liberia, Guineea şi Sierra Leone
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a izbucnit în Guineea, la sfârşitul lui decembrie 2013. De atunci, 1.998 de morţi din cauza acestui virus au fost înregistraţi în Liberia, din 3.696 de cazuri. Şapte sute zece persoane au murit în Guineea, din 1.157 de cazuri de infectare cu virusul Ebola, iar alte 622 au murit în Sierra Leone, din 2.304 cazuri.
Potrivit OMS, se observă, "pentru ultimele două săptămâni, o scădere evidentă a noilor cazuri confirmate în Liberia".
În schimb, "situaţia continuă să se agraveze" în Sierra Leone.
Personalul din domeniul sănătăţii este în special afectat, cu 216 morţi din 377 de persoane infectate.
- Un focar distinct în Republica Democrată Congo
Epidemia de Ebola a apărut şi într-o regiune izolată din Republica Democrată Congo (RDC), distinctă de cea din Africa de Vest. În această regiune, 42 dintre cele 70 de persoane care au contractat virusul au murit de la 11 august, data apariţiei virusului, potrivit bilanţului OMS din 28 septembrie.
- Cazuri în alte ţări
Nigeria a înregistrat 8 morţi din 20 de cazuri.
În Senegal, singura persoană infectată, un student din Guineea, s-a vindecat între timp, potrivit unui anunţ din 10 septembrie al autorităţilor locale.
Boala, numită şi febra hemoragică Ebola, are o rată de mortalitate de circa 70%, potrivit unui studiu al OMS. Infecţia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubaţie este între 2 şi 21 de zile.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se poate spune că boala a dispărut într-o ţară când nu mai există contaminări "la 42 de zile după ultimul caz înregistrat".