Datele apar într-o analiza EndCoronavirus, o coaliție internațională cu peste 4.000 de voluntari epidemiologi, clinicieni, statisticieni, activiști civici. Acestia analizează datele despre COVID-19 prin grafice care se urmărește evolutia numarului de cazuri și încearcă să găsească solutii de individualizare pe focare.
"Unele tari castiga, altele nu", scrie EndCoronavirus.org. Tările sunt împărțite in trei categorii - cele care castiga lupta, care sunt aproape sa o castige si care inca trebuie sa mai ia masuri. Analiza se face comparand numarul zilnic de noi cazuri, raportat la timp, facandu-se o medie pe 10 zile.
România este în zona maximă de risc pandemic, alături de Statele Unite, Suedia sau Marea Britanie, astfel că țara noastră mai trebuie să aplice măsuri pentru a limita răspândirea infectării cu COVID-19 și a câștiga lupta cu epidemia de coronavirus.
Zona Roșie. Tara noastra este in categorie cu tari cu un numar mult mai mare de cazuri si decese, precum Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Canada, Ucraina, Polonia, Suedia, Brazilia, India, Mexic sau Peru. Tot aici se regasesc Somalia, Mali sau Irak. În celelalte țări ale Zonei Roșii persistă focarele de infecție, în special în căminele de bătrâni, cum este cazul Regatulu iUnit sau al Suediei de exemplu. Ceea ce ar impune restricții suplimentare, recomanda medicii.
Foto: EndCoronavirus.org
Datele analizate sunt cele din 4/5 mai, cand România avea 13.837 de cazuri, fata de un total de 15.362 inregistrate duminica, 10 mai. În cazul țării noastre, din graficul rezultat dintr-o analiză matematică se observă că de aproape o lună, de la începutul lunii aprilie, ne aflăm pe un platou-vârf cu o medie zilnică a cazurilor între 300 și 350.
Foto: EndCoronavirus.org
Zona Galbenă este reprezentată de tarile care sunt aproape de a fi castigat lupta, cu o scadere lenta a vârfulu iepidemiei de coronavirus. Printre aceste țări se numara Italia, Spania, Franta, Belgia, Iran si Turcia, care au avut mari probleme, ca Italia de exemplu, dar si Germania, Olanda, Elvetia, ori tari mai mici, precum Azerbaidjan, Kirghizstan, Costa Rica sau Cipru.
Zona Verde este reprezentată de tarile care castiga lupta cu coronavirusul. În acest caz, scăderea a fost la fel de rapidă ca urcarea, cum a fost de exemplu in Australia, Austria, Grecia, China. Tot in Zona Verde sunt Slovacia, Croatia, Islanda, Norvegia, Noua Zeelanda.