În acest dosar, fostul ministru Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără licitație publică, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.
”Am fost citat ca martor al apărării, pentru a preciza condițiile în care s-a aprobat în Guvern o notă cu privire la liențele educaționale pentru calculatoarele din școli. Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licențelor educaționale pe calculatoarele din școli și exista riscul iminent al blocării procesului educațional ca urmare a situației juridice a acestei licențe.
Am prezentat instanței tot ceea ce am știu legat de discuțiile din Guvern și au fost mai mult discuții tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit față de o hotărâre de Guvern sau de ordonanță de Guvern și am precizat faptul că suportul discuțiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii”, a declarat Emil Boc, după audiere.
DNA susține că în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Valerian Vreme, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.
Prin acest demers, spun procurorii, ministerul a fost prejudiciat cu suma de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte a fost produs un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG.