EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri anti-COVID-19 autorizate până în prezent în Uniunea Europeană, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Supraveghem cu atenţie varianta B.1.1.529 nou apărută, care prezintă numeroase mutaţii la nivelul proteinei de legare a virusului", susțin reprezentanţii EMA, într-un comunicat de presă.
Denumită Omicron, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val pandemic.
"Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (...) pentru a combate această variantă emergentă. Dar dacă se va dovedi că o nouă variantă mutantă evită imunitatea şi se propagă cu rapiditate (...), va deveni pertinent să facem acest lucru", sunt de părere reprezentanţii EMA.
Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii adulţi din UE. Vorbim despre serurile pe bază de ARNm (Pfizer/BioNTech şi Moderna), şi cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnologia bazată pe adenovirusuri.
Compania germană BioNTech a anunţat, vineri, că aşteaptă să obţină mai multe date despre protecţia oferită de vaccinul său împotriva variante Omicron "în cel mult două săptămâni".