Jean-Claude Juncker, a declarat marți că își dorește să evite o ieșire a Greciei din zona euro și că "este momentul să se revină la masa negocierilor", cu câteva ore înaintea unui summit crucial al zonei euro privind situația Atenei, transmite AFP.
Summit crucial pentru Grecia. Liderii europeni așteaptă planul lui Tsipras - LIVE TEXT
Juncker a făcut de asemenea apel la 'găsirea unei soluții', la două zile după ce grecii au respins prin referendum propunerile de acord ale creditorilor internaționali — UE, BCE și FMI.
"Îmi doresc să evit un Grexit (o ieșire a Greciei din zona euro — n.r.), sunt împotriva unui Grexit", a declarat Juncker, în prima sa luare de poziție publică după referendum.
"Există unii în Uniunea Europeană care, deschis sau fără să o spună, își doresc ca Grecia să iasă din zona euro. Răspunsurile cele mai simple sunt deseori cele mai proaste", a spus el.
În opinia președintelui Executivului comunitar, "Europa este o luptă permanentă pentru găsirea de compromisuri", iar Comisia "va face tot posibilul pentru ca negocierile să fie reluate, este momentul să revenim la masa negocierilor".
"Vreau să ne reunim pentru a găsi o soluție", a insistat el, chiar dacă "nu vom găsi astăzi această soluție", potrivit Agerpres.
"Vom pregăti calea pentru găsirea unei soluții", a adăugat el. Juncker a dat asigurări că, la summitul convocat pentru marți, ora 16.00 GMT, la Bruxelles, îi va cere premierului grec Alexis Tsipras 'o explicație' privind organizarea referendumului de la 5 iulie.
Și asta pentru că, a adăugat el, chestiunea asupra căreia grecii au fost chemați să-și exprime opinia "nu mai exista de mult timp". Propunerile creditorilor care au fost supuse la vot "erau depășite", a spus Juncker. Ele erau vechi de peste opt zile și vizau un plan de ajutor care a expirat săptămâna trecută.
Anunțul privind organizarea unui referendum, făcut de Tsipras în noaptea de 26 spre 27 iunie, i-a luat prin surprindere pe liderii europeni, cu o zi înaintea unei reuniuni a Eurogrupului unde urma să se continue negocierile cu Grecia pentru evitarea intrării în incapacitate de plată care se profila și care a fost în cele din urmă declarată la 30 iunie, din cauza neachitării unei rate restante de 1,6 miliarde de euro din datoria către FMI.