Juncker: Locul României este în Schengen. În UE nu există țări de rangul doi

Thursday, 11 May 2017, 00:16, Sursă: REALITATEA.NET

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se află în vizită în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Preşedintele CE se întâlnește atât cu preşedintele, cât şi cu premierul Grindeanu.

UPDATE 13:20 - Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut o întreveredere cu președintele României, Klaus Iohannis, și va participa la recepția organizată la Palatul Cotroceni. 

”Sărbătorim 10 ani de la aderarea României la UE și-mi amintesc cu emoție de 1 ianuarie 2007, o dată istorică la care România a intrat în cercul națiunilor europene, în sfârșit reconciliate între ele. Cu acea ocazie ne-am unit și astfel România a aderat la această familie, la fel ca celelalte popoare ale UE, trecând peste toate problemele create de cele două războaie mondiale.

Sunt mândru că am participat îndeaproape la acest moment crucial pentru viața UE.

Oamenii politici marchează rar istoria, iar lărgirea UE și aderara României și a celorlalte state au adus pacea, libetatea și stabilitatea pe continent. Am susținut mereu aderarea României la UE.

Blaise Pascal spunea că-i plac lucrurile care merg împreună, iar România și UE merg împreună.

V-am însoțit ca prim-ministru luxemburghez pe acest drum al aderării, ca pe un frate, nu într-un mod paternal. I-am cunoscut pe președinții și pe prim-miniștrii României democratice”, a declarat Jean-Claude Juncker la începutul discursului.

Președintele CE a afirmat că se bucură că românii se pot bucura de aceeași libertate de mișcare ca ceilalți cetățeni ai Uniunii.  ”Cu toții trebuie să dăm în permanență ce avem noi mai bun pentru ca acest popor adeseori martirizat să fie artizanul păcii în cadrul UE și în lume. Doresc să apăr această vocație a Europei, să protejez pașii făcuți în ultimii ani”, a mai afirmat acesta. 

Juncker: România își merită locul în UE și în Schengen

România îşi merită locul său natural în sânul UE şi în Schengen. Criteriile de adeziune au fost clare și nu trebuie să le îngreunăm, a afirmat Juncker, adăugând că ”România trebuie să devină membru cât mai curând posibil deoarece este un loc meritat”.

Președintele Comisiei Europene s-a arătat surprins de ”anumite neînțelegeri”, făcând referire la scandalul ”Europei în mai multe viteze”. 

”Dezbaterea legată de Europa cu mai multe viteze este o non-dezbatere. Cea adevărata este cea privind necesitatea cooperării între națunile noastre.

În Europa nu există țări care să valoreze mai mult ca altele. Națiunile sunt egale în drepturi. N-au existat în UE țări de mâna a doua. Vă promit că rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizată în trecut. Asta nu trebuie să să mai întâmple niciodată. Europa înaintează împreună. O Europă care are mai mute viteze există deja în tratate. Este necesară crearea unei adevărate Europe a cetățenilor, una a libertății justiției”, a subliniat șeful CE. 

Nu trebuie să construim Statele Unite ale Europei, a mai afirmat Juncker. ”Popoarele noastre nu-și doresc acest lucru, ne îndrăgim diversitatea și tradițiile. Trebuie să avansăm uniți și în aceeași direcție, o Europă mai solidară, mai competitivă, mai puternică atât acasă, cât și pe scena internațională.

România contribuie în mod activ la clădirea acestei Europe, fiind una dinte cele 17 membre care a hotărât crearea unui Parchect European și în crearea unui brevet unitar european”, a mai spus șeful Comisiei Europene în Parlament.

După ce s-a adresat parlamentarilor, Juncker va merge la Palatul Cotroceni pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Discuțiile vor viza în principal procesul de reflecție privind viitorul Uniunii Europene și negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune, dar "vor fi abordate și aspecte legate de prioritățile politice ale viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deține în primul semestru din 2019".

Jean-Claude Juncker se declară un prieten fidel şi susţinător al ţării noastre şi spune că se bucură să ajungă aici, în anul în care România, sărbătoreşte 10 ani, de la aderarea la Uniunea Europeană.

"Vin să vă mulțumesc pentru că rămâneți suporteri puternici ai valorilor europene și pentru că le apărați cu curaj. Avem nevoie de această energie tânără a României, care poate juca un rol important, în modelarea viitorului Europei", a precizat şeful Executivului european.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ