La studiul făcut de HMO Maccabi, un furnizor israelian de servicii de sănătate, au participat peste 602.000 de cetățeni. Centrul respectiv are în evidentă peste un sfert din totalul israelienilor care au primit serul de la Pfizer/BioNTech.
Dintre aceștia, doar 608 au fost testați pozitiv la Covid-19 la mai mult de o săptămână după ce au primit rapelul. În cele mai multe cazuri, simptomele au fost uşoare, precum dureri de cap sau tuse. 21 de persoane au avut nevoie de spitalizare, 7 având simptome severe.
Comparaţia a fost făcută cu un grup de control de 528.000 de israelieni cărora nu le-a fost administrat vaccinul, în rândul acestora fiind confirmate 20.621 de cazuri de infectare.
”În urma comparării procentului de noi cazuri între grupurile vaccinate şi care urmează a fi vaccinate, eficacitatea vaccinului în Israel este estimată, la ora actuală, la 95%, după cel puţin şapte zile de la primirea celei de-a doua doze”, se arată în comunicatul furnizorului de servicii de sănătate, potrivit Agerpres.
Datele venite din Israel confirmă astfel rezultatele testelor clinice anunțate de Pfizer/BioNTech, conform cărora vaccinul pe care l-au dezvoltat are o eficacitate de 95%.
Tot miercuri, cel mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, Clalit, a anunţat o scădere cu 94% a cazurilor de Covid-19 simptomatice în rândul unui eşantion de 600.000 de persoane care au primit ambele doze de vaccin Pfizer/BioNTech.
În Israel, campania de vaccinare anti-Covid se desfășoară într-un ritm alert. Până acum au primit cel puțin o doză aproximativ 44% din cei 9,1 milioane de locuitori, devenind ţara unde are loc cel mai amplu studiu pentru evaluarea acestui vaccin.