Aloe Vera cuprinde 75 de constituenți potențial activi: vitamine (A, C, E, B 12, acid folic), enzime, minerale (calciu, sodiu, fier, potasiu, crom, magneziu, mangan, cupru și zinc), zaharuri, lignină, saponine și aminoacizi, potrivit site-ului www.ncbi.nlm.nih.gov, scrie Agerpres.ro.
În scopuri terapeutice se folosesc, atât, seva, cât și gelul frunzelor de Aloe Vera, însă trebuie îndeplinită o condiție esențială, și anume: frunzele se culeg abia când planta împlinește 2-3 ani. Gelul este obținut prin presarea frunzelor proaspete.
Gelul de Aloe Vera întărește sistemul imunitar și are efecte antibiotice, antiinflamatorii și antiseptice, care ajută la tratarea anumitor probleme ale pielii precum eczemele și psoriazisul.
Nutrienții pe care îi are în compoziția sa ajută la menținerea greutății corporale în limitele normale, împiedică îmbătrânirea celulară și asigură necesarul zilnic de energie.
În același timp, un consum regulat de Aloe Vera normalizează tranzitul intestinal, activează și stimulează fluxul sanguin și limfatic, funcțiile rinichilor, ale ficatului și ale vezicii biliare, pentru a regla sistemul imunitar și tractul digestiv, conducând la îmbunătățirea stării psihice și a condiției fizice.
Sucul de Aloe Vera poate crește absorbția de proteine, ameliorează arsurile la stomac și are efect calmant asupra gingiilor și a țesuturilor bucale moi.
Gelul de Aloe Vera este indicat pentru îngrijirea pielii și poate fi folosit ca "prim ajutor" în arsuri și diverse leziuni, datorită calităților de dezinfectant, de hemostatic și de accelerator al procesului de cicatrizare.
Datorită proprietăților de antiinflamator, de detoxifiant și de stimulare a colagenului, gelul este ideal în tratamentele cosmetice de întreținere a pielii, previne și reduce acneea, ajută la regenerarea de noi celule ale pielii, prevenind îmbătrânirea.