Din acest motiv, măsurile de protecție trebuie sporite, pentru că frigul poate genera modificări biologice și chimice care pot duce la infarct, în anumite situații. Trebuie să ne protejăm în primul rând extremitățile, să purtăm căciulă, mănuși și șosete groase. Picioarele sunt cele mai sensibile, cel mai mic semn de frig indicând că este posibil să răcim.
Medicii recomandă evitarea expunerii la frig mai ales a vârstnicilor, ale căror organisme sunt mai slăbite, cu o imunitate diminuată. Pentru un pensionar peste 70 de ani, chiar și un drum până la alimentară reprezintă un risc, de aceea este bine să urmărească buletinul meteo și să-și facă provizii din timp.
Hipotermia, pentru categoriile de populație vârstnice, se poate instala nu doar în cazul expunerii prelungite la frig. Ea poate surveni și dacă temperaturile scăzute sunt însoțite de umiditate a aerului, radiații negative și vânt. Efectele sunt scăderea temperaturii pielii, care atrage după sine scăderea temperaturii generale. Urmează scăderea frecvenței și amplitudinii respiratorii, senzația de sufocare, scăderea pulsului, creșterea tensiunii arteriale, urinarea frecventă, creșterea concentrației sângelui.
În funcție de nivelul intensității acesteia, răcirea poate avea asupra unui organism slăbit efecte primejdioase, mergând până la deces. În afara de vârstă, factori de risc sunt surmenajul, alcoolismul și stresul accentuat. O răceală scade capacitatea organismului de protecție, mărind vulnerabilitatea în fața agenților patogeni.
De asemenea, scade funcționarea metabolismului și a sistemului nervos central, iar efectul cel mai probabil este apariția sau accentuarea bolilor cronice, mai ales la persoane vulnerabile. Răcirea unor părți izolate ale corpului nu prezintă un risc mai mic. Astfel este favorizată apariția de ridiculite, nevralgii, miozite, care pot duce la maladii periculoase.
Semnele degerăturilor ușoare sunt petele roșii sau vinete la nivelul mâinilor, urechilor, obrajilor, dureri, senzația de somnolență, spasme ale vaselor sanguine periferice. Evitați, așadar, expunerile inutile la frig și includeți în dietă, în această perioadă, alimente cu un conținut mai mare de lipide și glucide! Beți ceai mai des și reduceți țigările și alcoolul!