Aproape toate instituţiile bugetare au primit bani în plus în proiectul de buget, iar cele mai mari creşteri sunt vor fi la Sănătate și Educație.
Învățământul va primi 9,8 miliarde de lei în plus faţă de sumele cheltuite anul trecut - din care 2 miliarde ar trebui alocate pentru modernizarea unităților de învățământ.
Sindicatele din educației susțin că banii vor acoperi în mare parte majorările salariale propuse prin legea salarizării, care rămân în continuare printre cele mai mici din sistem.
”Din pacate, fără bani mare lucru nu se poate face, sa recunoastem ca anul acesta cresterea pe hartie e de 9,8 miliarde, nu în totalitate pe cresteri salariale. Ceea nu vor sa priceapa unii e ca degeaba poti sa ai scoala moderna, daca nu ai profesori motivați, daca cei mai buni tineri, unii prefera sa nu vina in sistemul educational, iar altii il parasesc”, spune MARIUS NISTOR, președintele Federatiei Spiru Haret.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, se laudă cu noile cifre pentru învățământ.
”Încercăm să dezvoltăm proiectul de modernizare a predării lecțiilor în învățământul preuniversitar prin montarea în fiecare clasă a unei table inteligente și prin tablete prin care fiecare elev să poată lua lecția acasă și să scăpăm de ghiozdanul acesta și de kilogramele pe care le duc în spate copiii”, a spus Andronescu.
În plus, susține ministrul Educației, școala va fi în final gratuită, iar fiecare elev va primi un ghiozdan în care va avea rechizitele necesare pentru un an de studiu.
În buget sunt bani și pentru a modernizarea infrastructurii școlare, iar oficialii promit că va exista apă și săpun în școli, iar toaletele nu vor mai fi în curtea unităților.