Consiliul Economic și Social (CES) a fost convocat de urgență pentru joi la ora 11.00 pentru a da un aviz referitor la ordonanţa care îi vizează pe angajaţii part time.
O ordonanţă de urgenţă care vizează angajaţii part-time va fi dezbătută în următoarea şedinţă de Guvern, programată pentru joi, însă actul normativ nu a fost pus pe ordinea de zi în Consiliul Economic şi Social în urma votului unor reprezentanţi ai sindicatelor, a anunţat marţi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Avizul CES este consultativ, dar obligatoriu.
Blocul Naţional Sindical (BNS) nu a blocat avizul din cadrul Consiliului Economic şi Social (CES) pentru o ordonanţă de urgenţă care vizează angajaţii part-time, a declarat, marţi, preşedintele BNS, Dumitru Costin.
"BNS nu a blocat avizul, iar dacă s-a exprimat public acolo, prin vreunul din reprezentanţii săi, votul a fost doi pentru şi unul împotrivă. Şi dacă se menţinea acelaşi raport de voturi, tot acelaşi lucru era. De la BNS au fost două voturi pentru, unul împotrivă, iar dacă toate Confederaţiile ar fi votat aşa, eram la 10 voturi pentru şi 5 împotrivă, dar unde sunt voturile de la patronate şi de la ONG-işti? În ceea ce priveşte BNS au avut libertate cei trei membri, iar voturile au fost 2 cu 1, însă cel care a votat împotrivă reprezintă mediul economic, concurenţial. El a atras atenţia asupra faptului că se încalcă regulamentul CES, pentru că trebuiau trecute prin comisii şi nu aveai cum să convoci pe loc comisia, să treci pe la comisiile CES, să aibă un raport şi un aviz acolo, iar apoi după să ajungă în plen", a spus Dumitru Costin.
Și sindicaliștii de la Cartel Alfa o contrazic pe Olguța Vasilescu. Deși organizația se opune unei astfel de măsuri, în cadrul Consiliului Economic şi Social a fost respinsă includerea pe ordinea de zi a proiectului de ordonanţă din motive procedurale, întrucât proiectul nu fusese discutat cu partenerii sociali în Comisia de dialog de la nivelul Ministerului Muncii şi nici nu avea avizele cerute de legislaţie.
"Ceea ce spune public doamna ministru, că sindicatele s-au opus rezolvării acestei probleme, este o altă distorsionare gravă a realităţii. Dacă era o chestiune urgentă, era cazul să înţeleagă acest lucru încă de anul trecut, când a fost semnalată problema. În caz contrar, să îşi asume incapacitatea şi să plece din Guvern", spun sindicaliştii Cartel Alfa.