În ritm anual, economia Spaniei a scăzut cu 22,1% în trimestrul al doilea, după un declin de 4,1% în primele trei luni din 2020. Până la începutul acestui an, economia țării, a patra a zonei euro, a înregistrat 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008. Principalele cauze care au generat scăderea record a PIB-ului au fost reducerea consumului privat și a exporturilor, pe fondul măsurilor de izolare luate, în martie, de autoritățile de la Madrid pentru combaterea pandemiei, acestea fiind unele dintre cele mai stricte din UE.
O creștere îngrijorătoare s-a înregistrat și în rândul șomerilor. În trimestrul al doilea, rata şomajului a urcat la 15,33%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de la 14,41% în primele trei luni ale anului.
Guvernul de la Madrid estimează o contracție economică de 9,2% anul acesta, urmând ca, în 2021, PIB-ul să avanseze cu 6,8%.
După anunțul Marii Britanii privind plasarea în carantină a persoanelor care revin din Spania, analiştii se aşteaptă ca sectorul turismului din țară să se redreseze mai lent în trimestrul al treilea. Luna trecută, guvernul de la Madrid a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut, notează Agerpres.