'Răspunsul inițial al OMS a fost lent și insuficient, nu am fost destul de agresivi în a alerta lumea, capacitatea noastră de acțiune rapidă a fost limitată', au existat confuzii cu privire la roluri și responsabilități în cadrul organizației, a recunoscut OMS într-un document publicat pe site-ul său și semnat de directorul general al instituției, Margaret Chan, și de echipa sa executivă.
Aceștia s-au angajat să reformeze OMS pentru a acționa în mod adecvat în cazuri precum apariția de 'focare, urgențe umanitare și securitate sanitară mondială', conform documentului.
Epidemia de Ebola a infectat peste 25.700 de persoane, dintre care 10.600 au decedat. Primul caz a apărut în decembrie 2013 în Guineea Conakri, dar despre existența focarului de Ebola nu s-a știut până în martie 2014 și apoi s-a aflat că virusul trecuse frontiera țării și se întinsese în Liberia și Sierra Leone.
Potrivit OMS, faptele au demonstrat că nu era pregătită pentru o urgență la scară internațională.
Un 'obstacol foarte semnificativ' pentru un răspuns eficient a fost neadecvata relație cu familiile și comunitățile afectate, a apreciat organizația.
În mod tradițional, în Africa de Vest bolnavii sunt îngrijiți acasă iar trupul neînsuflețit este spălat și îmbrățișat, practici care au favorizat răspândirea Ebola, în contextul în care virusul se transmite prin fluide corporale.