Oana Ardeleanu a spus că de când era copil visul ei a fost să devină pilot, cu toate că părinţii nu au încurajat-o în acest sens.
„Am visat să ajung pilot încă din clasa a şaptea, pe atunci fetele nu erau încă primite la şcolile de aviaţie. Părinţii nu m-au încurajat, ba dimpotrivă. Şi acum mama ar dori să renunţ, dar pasiunea zborului este mai puternică ca oricând”, a afirmat Oana Ardeleanu.
Înaintea zborului de evaluare, comandantul grupului de zbor, comandorul Daniel Radu, i-a urat viitorului instructor „numai cer senin în cariera aleasă”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Şcolii de aviaţie de la Boboc, lt. Laura Creţu, zborul de evaluare a durat circa o jumătate de oră şi a fost unul complex.
„Nu a fost un zbor obişnuit, Oana a trebuit la altitudinea de 3.000 – 5.000 de metri pe lângă virajele de luptă, lupinguri şi tonouri pe care le execută ca pilot militar să dea dovadă de aptitudini de comunicare şi de tact pedagogic, într-un cuvânt să se dovedească şi un bun profesor”, a menţionat Laura Creţu.
La rândul său, comandorul Marius Ioniţă, instructorul care a jucat rolul elevului, a subliniat, la finalul zborului, că misiunea la care a participat a fost foarte bine pregătită.
„A fost o misiune foarte bine pregătită, foarte bine executată, nu am avut niciun fel de emoţie ca elev în această misiune, cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat şi nu a ajuns în această poziţie întâmplător. Are calităţile unui instructor, răbdarea şi dedicaţia, capacitatea de a transmite experienţa acumulată şi, în primul rând, calitatea foarte importantă pentru un instructor de zbor, empatia care la femei este mai uşor de atins. Pe lângă acestea, are o experienţă profesională foarte bună, ceea ce i-a oferit posibilitatea să execute manevrele cu dezinvoltură”, a spus comandorul Ioniţă.
Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu are aproape o mie de ore de zbor, dintre care 360 de ore pe avionul IAR 99 Standard.