Guvernul României are "o responsabilitate politică foarte clară" în privinţa modificărilor din justiţie şi "nu poate doar să spună că parlamentul se ocupă de această chestiune", a declarat miercuri, la o întâlnire restrânsă cu jurnalişti români, eurodeputata Ska Keller,
Copreşedinta Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană este cea care a iniţiat dezbaterea din Parlamentul European de la Strasbourg privind 'ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România'.
Lupta împotriva corupţiei în România face paşi înapoi, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, eurodeputata germană Ska Keller.
"În România, zeci de mii de oameni ies în stradă împotriva unei elite politice corupte. O elită care consideră statul ca pe un serviciu de autoservire şi care se foloseşte de puterile sale - sau poate ar trebui să spun că abuzează de puterile sale - pentru a se proteja de justiţie", a afirmat Ska Keller în intervenţia ei din timpul dezbaterii.
"După progresele semnificative care au adus la aderarea la UE şi din anii următori, acum vedem cum lupta împotriva corupţiei nu doar că stagnează, dar chiar face paşi înapoi. Lucrurile se înrăutăţesc în România. Acest lucru este rău pentru guvernul român, pentru cetăţenii români, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană", a mai spus nemțoaica.
Ska Keller, europarlamentar german din 2009, contrastează evident, cel puțin ca imagine, cu ceilalți candidați ai marilor grupuri politice europene – Martin Schulz (S&D), Jean-Claude Juncke (PPE) sau Guy Verhofstadt (ALDE).
Imaginea sobră a celor trei, construită perfect pe calapodul funcționarului birocratic de la Bruxelles, este în evident contrast cu imaginea „fresh" a tinerei activiste în vârstă de 35 de ani. Ska Keller își face campanie elctorală în haine lejere, la modă, specifice tinerilor europeni de o vârstă cu ea.
Și-a ales un slogan simplu, pe care îl susține peste tot pe unde merge: „Eu sunt Europa", potrivit Pagina Europeana.
Pe numele său real Franziska Maria Keller – Ska fiind o poreclă pe care politiciana ecologistă și-a asumat-o de-a lungul timpului – este născută la data de 22 Noiembrie 1981 în localitatea Guben din fosta Germanie de Est, în apropiere de granița cu Polonia.
Este căsătorită cu un activist finlandez și are deja aproape cinci ani de experiență în politica europeană – a devenit europarlamentar de la vârsta de de 27 de ani.
Keller, care vorbește cinci limbi străine, a urmat cursurile Universității Libere din Berlin unde a terminat mai multe specializări. Tânăra politiciană are diplome în studii islamice și studii evreiești și este de asemenea specializată în istoria Turciei.
În Parlamentul European, Ska Keller s-a preocupat în special pe problemele legate de migrație și drepturile emigranților. Este membră a Comisiei pentru comerț internațional (INTA) și a Comisiei pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European. Este, de asemenea, membră în Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia și în Comitetul Parlamentar Mixt UE-Mexic.
Ska Keller, iniţiatoarea dezbaterii din PE privind modificările aduse justiţiei în România, a avut miercuri, înaintea discuţiilor din plenul legislativului comunitar, o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent începând de luni la Strasbourg pentru întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene şi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din PE.
"Salutăm faptul că ministrul Justiţiei şi-a făcut timp şi ne-a explicat situaţia, dar nu sunt mulţumită în legătură cu conţinutul" discuţiei, a spus eurodeputata germană.
"Reforma justiţiei a fost parţial oprită de Curtea Constituţională. Sperăm că toate chestiunile ridicate de Curtea Constituţională vor fi rezolvate în parlament. De asemenea, cred că guvernul are şi el o responsabilitate. Nu poate doar să spună că parlamentul se ocupă de această chestiune", a spus Ska Keller.
Ea a subliniat că impresia după întâlnirea cu ministrul Justiţiei a fost că "nu este clar deocamdată ce se va întâmpla în viitor, cât de mult vor fi schimbate legile", potrivit Agerpres.