„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în țara noastră”, a anunțat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la un post TV.
Zile de vară în noiembrie
În schimb, vineri, în jumătatea sud-estică a țării, au fost valori de temperatură specifice zilelor de vară: au fost 28 de grade la Călărași, 27 de grade la Pătârlagele, Fetești și Adamclisi, 26 la Giurgiu și Cernavodă, 25 la București-Filaret, Alexandria, Oltenița, Slobozia, Grivița, Câmpina și Târgoviște, a spus Elena Mateescu.
De altfel, vineri dimineață, la 37 de stații meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 noiembrie de când se fac măsurători în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Trei stații au înregistrat chiar recorduri lunare - la Dedulești, Drăgășani și Predeal.
Și joi, 4 noiembrie, la 31 de stații temperaturile maxime au fost cele mai ridicate pentru o zi de 4 noiembrie, dintre care patru stații cu recorduri lunare: Făgăraș, Huedin, Supuru de Jos și Vărădia de Mureș, a detaliat Elena Mateescu.
Vremea în următoarele zile
De sâmbătă, 6 noiembrie, însă, vremea se va răci și se va apropia de normalul termic al perioadei calendaristice: maxime de 10-19 grade.
Duminică, 7 noiembrie, se va păstra același ecart al valorilor de temperaturi, chiar ușor mai coborâte, 10-17 grade Celsius.
Luni, 8 noiembrie, va fi o ușoară creștere, până la 20 de grade Celsius, însă de marți, 9 noiembrie, o masă de aer mai rece va detemina scăderea regimului de temperaturi până la valori între 7-11-12 grade în partea de vest-sud-vest-sud a țării, chiar 8-9-10 grade în București, a declarat directorul ANM.
Și minimele vor fi foarte coborâte, astfel încât în depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile temperaturi de minus 7, minus 8 grade.
Pentru zona de vest a țării și zona de nord-est, până sâmbătă dimineață este în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de ploi. Cantitățile de apă pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse chiar 30-40 de litri pe metru pătrat, iar de sâmbătă dimineață până la ora 18:00, șapte județe din partea de vest a țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi, cantitățile de apă putând ajunge la 40-60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă valori peste normalul unei luni noiembrie.