Achiziţia va fi făcută de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar cheltuielile sunt finanţate prin fonduri europene. Autoritatea centrală ar urma să livreze în mai multe oraşe din ţară peste 500 de mijloace de transport public (autobuze electrice, troleibuze şi tramvaie).
Primăria a solicitat 44 de autobuze electrice şi 16 tramvaie. Autobuzele ar urma să fie livrate în a doua jumătate a anului viitor, iar tramvaiele până în anul 2020. Ca o comparaţie, în acest moment, CTP Iaşi, operatorul de transport local, deţine circa 300 de autobuze, microbuze sau tramvaie.
Primăria Iaşi a propus trei proiecte ce vizează achiziţia a 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 m şi 31 de staţii de încărcare (65,5 milioane lei), 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 m şi 26 de staţii de încărcare (66,7 milioane lei) şi 16 tramvaie (219,4 milioane lei). Toate cele trei proiecte vor face obiectul unor dezbateri în plenul Consiliului Local, ce se reuneşti vineri, consilierii urmând a aproba acordurile de parteneriat cu MDRAP. Achiziţia va fi derulată de autoritatea centrală, iar Primăria Iaşi va trebui să cofinanţeze proiectele cu 2% din valoarea eligibilă.
Iașul devine astfel unul dintre primele orașe din țară unde vor circula autobuze electrice. La Cluj, primele autobuze electrice au intrat deja în circulație. Primăria Bucureștiului și-a anunțat și ea intenția în acest sens, dar până la eventuala achiziție mai este cale lungă.