În prezent, depistarea tutror cazurilor de decese provocate de viruslu din China este îngreunată de mai mulţi factori, cum ar fi valul de îmbolnăviri al lucrătorilor din domeniul sănătăţii a căror prioritate este îngrijirea pacienţilor, izolarea bolnavilor care mor acasă şi de procedurile birocratice foarte greoaie.
"Este un lucru dificil de făcut în timpul unei crize, identificarea tuturor cazurilor şi identificarea tuturor morţilor", a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilă OMS cu gestionarea pandemiei, într-o videoconferinţă de presă organizată la Geneva.
"Ne putem aştepta ca multe ţări să se afle într-o situaţie similară, în care vor trebui să-şi revizuiască registrele şi să se întrebe: au fost identificaţi toţi?", a adăugat ea.
Poziția reprezentantului OMS a venit la scurt timpă după ce China a raportat încă 1.290 de morţi în Wuhan, victime care au murit acasă, potrivit autorităţilor locale, ceea ce a ridicat numărul total al deceselor din cea mai populată ţară din lume la 4.632.
Potrivit Mariei van Kerkhove, China a revizuit mai multe baze de date pentru a ajunge la acest nou bilanţ, după ce a primit cu întârziere rapoarte de la pompele funerare, spitalele suprasolicitate, spitale de campanie, laboratoare, centre de detenţie, clinici şi cămine de bătrâni.
Spania schimbă criteriile de contabilizare a cazurilor de COVID-19
Un prim pas în acest sens ar putea fi făcut de Spania, care a decis să schimbe criteriile de contabilizare a cazurilor Covid-19. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Sănătății de la Madrid, care a precizat că schimbă criteriile de contabilizare a cazurilor astfel încât să fie uniforme în toate regiunile.
După cum era de așteptat, diferențele de criterii privind raportarea cazurilor au provocat discuții între Ministerul Sănătății și reprezentanții din regiuni.
Potrivit modificărilor, aceștia au obligația să comunice toate decesele, indiferent de locul în care s-au produs, precum și toate cazurile confirmate cu test PCR sau teste rapide, inclusiv ale persoanelor asimptomatice.
Această schimbare a metodologiei presupune o actualizare a datelor deja comunicate de la începutul epidemiei, ceea ce confirmă oficial că numărul afectaților este mult mai mare decât cel raportat inițial.
În Spania, s-au înregistrat până în prezent peste 190,839 de îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 20,002. Spania a urcat, astfel, pe locul al doilea în topul țărilor cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus, devansând Italia.