Judecătorii CAB au respins astfel contestaţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) faţă de hotărârea prin care Tribunalul București a decis ca fostul preşedinte al LPF să fie cercetat în libertate.
Dumitru Dragomir a declarat marţi, la Curtea de Apel București, că nu a minţit în legătură cu vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri de fotbal, precizând că este "nevinovat sută la sută" şi că nu are nicio temere.
"Nici ei nu au mințit, nici noi nu am mințit. RCS-ul a avut un intermediar, Liga a avut un singur intermediar. (...) Ei când au văzut că sunt vreo 20 și ceva de arestați, cu fel de fel de firme fantomă, le-am și spus că dacă eu sunt în vreuna dintre astea sau am stat cu vreunul de vorbă un minut în viața mea, dați-mi cea mai mare pedeapsă din lume. (...) Sunt nevinovat sută la sută. Procurorii pot să spună orice", a spus Dragomir.
Fostul preşedinte al LPF a adăugat că vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal a fost făcută în urma unei licitații publice.
"Eu am făcut licitaţie publică. De ce nu s-au cumpărat la licitaţie publică toate şi s-au cumpărat numai trei pachete? Acolo este întrebarea. (...) Eu ar trebui să fiu felicitat că am adus, în loc de 37 milioane, cât mi-au dat toate cluburile în scris, 57 de milioane", a mai spus Dragomir.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 8 aprilie, cercetarea în libertate a lui Dumitru Dragomir şi arestarea preventivă a oamenilor de afaceri Mihai Corbu şi Radu Arhire, în dosarul privind vânzarea de către LPF a drepturilor de televizare a meciurilor.
Decizia Tribunalului Bucureşti în cazul lui Dumitru Dragomir a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.
Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care a decis cercetarea în libertate a lui Dumitru Dragomir a arătat în motivare că probele anchetatorilor nu dovedesc, la acest moment, implicarea fostului preşedinte al LPF în "comiterea unor activităţi cu efect prejudiciabil pentru Liga Profesionistă de Fotbal", câtă vreme acesta nu şi-a însuşit bani din presupusa infracţiune.
Magistratul notează, în documentul citat, că "mijloacele de probă administrate în cauză, interpretate în mod coroborat, permit reţinerea presupunerii conform căreia s-a recurs la serviciile unei societăţi de intermediare în scopul cesiunii drepturilor de transmisie televizată a meciurilor de fotbal".
"Faptul că o asemenea procură ar fi anterioară hotărârii AGA prin care s-a discutat posibilitatea apelării la un intermediar (a cărui existenţă este confirmată atât de inculpatul Corbu Mihai, cât şi de martorul Tărău Adrian) nu este în măsură să demonstreze cu certitudine implicarea inculpatului Dumitru Dragomir în comiterea unor activităţi cu efect prejudiciabil pentru Liga Profesionistă de Fotbal. Mai mult, în condiţiile în care există presupunerea rezonabilă conform căreia inculpatul Dragomir Dumitru ar fi militat pentru reducerea comisionului acordat firmei intermediare, este greu de presupus în actualul stadiu al cercetărilor caracterul prejudiciabil al faptelor pentru care inculpatul Dragomir este cercetat", se arată în motivare.
Judecătorul a precizat că LPF nu s-a constituit parte civilă în cauză, ceea ce înseamnă că instituţia nu se simte prejudiciată de pretinsele fapte invocate de anchetatori.
"Desigur că valoarea de aproximativ 2.800.000 de euro este una extrem de ridicată, însă, din analiza actelor şi lucrărilor cauzei, nu rezultă că Liga Profesionistă de Fotbal ar fi reclamat existenţa unui asemenea prejudiciu, la dosar neexistând nici măcar o cerere de constituire ca parte civilă în procesul penal", a menţionat magistratul.
Judecătorul a mai arătat că "un alt element extrem de important în aprecierea poziţiei inculpatului Dragomir Dumitru faţă prejudiciul pretins provocat prin faptele sale este că niciun mijloc de probă administrat în cauză nu permite reţinerea faptului că şi-ar fi însuşit în interes personal o parte din suma încasată ca urmare a cedării unor pachete de drepturi de televizare a unor meciuri de fotbal către RCS-RDS".
"Mijloacele de probă demonstrează că aceste sume de bani ar fi ajuns la societatea care a intermediat cesiunea drepturilor, respectiv la SC Capital Properties SRL, iar acesta, mai departe, i-a virat în conturile unor societăţi cu comportament de tip fantomă, fiind apoi retraşi şi redirecţionaţi către adevăratul beneficiar", se mai arată în motivarea magistratului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti îi acuză pe Dumitru Dragomir de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, pe Mihai Corbu de complicitate la delapidare, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, şi pe Radu Arhire de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, Dragomir i-ar fi determinat membrii LPF să aprobe plata unui comision de 12.102.648 de lei în favoarea unei firme administrate de Mihai Corbu şi Radu Arhire drept contravaloare a unor servicii de intermediere care nu au fost prestate, în scopul însuşirii sumei.
Procurorii susţin că Dragomir, profitând de calitatea sa de preşedinte al LPF, a creat, în paralel cu circuitul licit de vânzare (prin negociere directă) a drepturilor de televizare către SC R. SRL, un circuit ilicit - fictiv, apt să creeze confuzia cu cel licit, în scopul delapidării sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF. El a inserat în circuitul fictiv un contract de intermediere, care atestă desfăşurarea unor activităţi de identificare pe piaţă a unui cumpărător, cu societatea administrată de Mihai Corbu şi Radu Arhire.