Se numește în popor "Duminica Tomii", căci îi este dedicată Sfântului Apostol Toma. Acum se fac pomeni pentru cei înecaţi, nu se pun boi la jug şi nu se bate piatra.
Duminica Tomii e a Sfântului Apostol Toma
Este unul dintre cei 12 Apostoli chemați direct de Mântuitor, zis și Geamănul ori Necredinciosul. Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește. Îi este dedicată și prima duminică după Paști, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. Fragmente din moaștele sale făcătoare de minuni se află la Mânăstirea Sfântul Ioan Teologul din Insula Patmos, în Grecia, iar o altă parte în localitatea Ortona, în Italia. I se mai spune Geamănul, deoarece numele său, tradus vechea limbă aramaică înseamnă „geamăn”.
Dar în calendarul ortodox, ziua pomenirii sale e marcată cu cu cruce neagră. Căci a fost chemat să-i fie ucenic lui Iisus Hristos în propovăduirea credinței creștine și atât de credincios I-a fost, încât a fost gata să moară pentru El, îndemnându-i și pe ceilalți Apostoli să facă la fel.
Necredincios sau prea credincios?
Cu siguranță ai auzit adesea expresia „Toma necredinciosul”. Dar aceasta nu se referă la la lipsa de credință a sfântului, așa cum s-ar putea interpreta, ci mai degrabă de la neîncredere, mai cu seamă în viața fără Hristos. În ciuda devotamentului său față de Învățător, cărțile sfinte îl descriu pe Toma ca fiind cel care nu crede până nu vede cu ochii săi adevărul. Iar asta din pricina pățaniei de după Înălțarea la Cer a Mântuitorului. După Înviere, El S-a arătat ucenicilor, iar Toma nu era printre ei. Așa se face că, la aflarea veștii că Iisus li s-a înfățișat Apostolilor, după chinurile la care fusese supus, Toma a reacționat cu suspiciune. Nu putea crede că s-a petrecut așa ceva. Avea nevoie de o dovadă concretă: ,,Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.“ Și Iisus s-a arătat și a doua oară, după opt zile. Atunci l-a îndemnat pe Toma să-L privească cu atenție. În acel moment, Apostolul și-a mărturisit credința, numindu-L „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.