„Copiii isi bat joc de mine pentru că bunicii mei ma cresc si imi spun porecle urate, precum orfana si alte chestii”, spune vloggerul Vlad Vaida.
Așa sună povestea unui copil care și-a făcut curaj să spună prin ce trece. Celebru pe Tik Tok, unde e urmărit de peste 1,2 milioane de tineri, Vlad Vaida spune că vrea să fie vocea celor care au devenit victime ale acestui fenomen. Și nu întâmplător. El spune că, la rândul său, a suferit din cauza bullying-ului.
Vloggerul Vlad Vaida povestește că știe „din proprie experiență că bullying-ul poate să aibă multe fețe - însă toate au un lucru în comun: provoacă suferință. Fie ea emotionala, fizică, e tot suferință. Suferinta aia emotionala nu stie sa strige dupa ajutor. Prin această campanie vreau sa le arat ca folosirea vocii lor este o solutie. Și daca ei nu reusesc de buna voie, vreau sa le ofer o alternativă”.
Două sute de tineri au trimis mesaje pe contul tânărului în doar trei zile. Vlad Vaida spune că poveștile, care rămân nespuse ar putea să se acutizeze și să se transforme în frustrări care greu vor fi șterse de timp. Psihologul Mihaela Săhlean explică gravitatea fenomenului numit bullying.
Aceasta spune că bullyingul poate fi definit ca un „om ostil, de excludere, marginalizare, umilire, intimidare, terorizare. Întâlnim bullying verbal, amenintari, etichetari, batjocora, psiohologic, raspândire de zvonuri, in special si fizic, lovirea, impingerea. Sesizam in cazul victimelor o autostima foarte scazuta”.
În România, fenomenul a atins cote alarmante și, din păcate, ia tot mai multă amploare.
Datele statistice arată că peste 400.000 de mii de elevi români sunt excluși din grupul de colegi, peste 300.000 sunt umiliți în public și aproape 400.000 sunt amenințați cu bătaia. Peste 200.000 sunt loviți în mod repetat.
BULLYING-UL ÎN ROMÂNIA, LA COTE ALARMANTE
400.000 elevi - excluși din grupul de prieteni
300.000 elevi - umiliți în public
400.000 elevi - amenințați cu bătaia
200.000 elevi - loviți în mod repetat
Sursa: OMS (2019)