Statul român ignoră de peste 5 ani suferința și tratamentele inumane îndurate de un cetățean român, condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru o faptă cu un prejudiciu de 80 de dolari.
Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a ocupat postul de profesor la prestigioasa universitate Renmin University, de asemenea în Beijing.
În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii.
Situația cetățeanului român a fost însă radical diferită; în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el infractor. Clujeanul a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă.
Printr-o hotărâre pronunțată în 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai.
Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România. SCA Iordăchescu & Asociații a solicitat în mod repetat Ministerului Justiției, atât doamnei ministru Ana Birchall cât și anteriorilor titulari ai acestui portofoliu, să facă demersurile necesare pentru a-l transfera pe Marius Balo în țară, în vederea executării pedepsei în România. În 2017, Ministerul Justiției a informat că o eventuală cerere de transfer poate fi luată în considerare doar dacă toate amenzile și cheltuielile judiciare au fost deja achitate în totalitate; prin urmare, unchiul său a făcut eforturi și sacrificii personale considerabile pentru a putea să plătească integral amenda.Ulterior, statul român a ignorat cu desăvârșire această cauză, refuzând să mai răspundă la orice interpelări și refuzând cererile de audiență formulate de apărătorii clujeanului.
Cererea de transfer a fost reînregistrată în 17 ianuarie 2017 la Ministerul Justiției; în 8 martie 2017, SCA Iordăchescu & Asociații a trimis prin email solicitarea de transfer, pe care a și înregistrat-o fizic la Ministerul Justiției în 16 martie. Ministerul a primit inclusiv dovada achitării amenzii, confirmată de Consulul României în Shanghai, dl Ioan Gheorghe Crișan.Dată fiind lipsa oricărui răspuns, în 7, respectiv 14 septembrie 2017, SCA Iordăchescu & Asociații a transmis o nouă solicitare de urgentare a transferului, la care singurul răspuns a fost unul generic: Ministerul Justiției se consultă cu omologii din China pentru a „identifica o soluție”. România are legislație care prevede transferul persoanelor pentru executarea pedepsei în țară; statul chinez a transmis că transferul este condiționat doar de plata amenzii. În aceste condiții, este inexplicabilă lipsa de răspuns chiar din partea statului român.
Pe parcursul anului 2017, apărătorii lui Marius Balo au solicitat în mod repetat să fie primiți în audiență de directorul adjunct al Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară, Viviana Onacă, și de Marieta Safta, secretar de stat. Toate demersurile au fost refuzate, iar în unele ocazii reprezentanților cetățeanului român li s-a interzis chiar accesul în clădirea ministerului, motivându-se că „nu se justifică acordarea unei audiențe”.Alte adrese, din 7 februarie 2018, din 3 aprilie 2018 și din 2 mai 2018, adresate Ministerului Justiției – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, au rămas fără răspuns până în ziua de azi.Memoriul adresat președintelui României, Klaus Iohannis, a rămas, de asemenea, fără niciun răspuns, fiind înaintat de Administrația Prezidențială tot Ministerului Justiției, care în continuare nu a luat nicio măsură. „Până în ziua de azi, cetățeanul român Marius Balo este supus unei torturi permanente în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Shanghai.
Toate drepturile fundamentale i-au fost încălcate. În ultimele conversații telefonice pe care le-am avut cu clientul nostru, ne-a spus că este obligat să muncească 12 ore pe zi pentru a-și asigura hrana: două linguri de orez. În aceste condiții, el este hotărât să declanșeze greva foamei, ceea ce ne face să fim extrem de îngrijorați pentru starea lui fizică și psihică, fiind clar că este nevoie ca statul român să intervină urgent, făcând nici mai mult, nici mai puțin, decât datoria sa față de propriii cetățeni”, spune Eugen Constantin Iordăchescu, avocat partener SCA Iordăchescu & Asociații.
Astfel, familia și apărătorii lui Marius Balo își reînnoiesc apelul adresat autorităților române de a furniza familiei informații actuale despre stadiul cererii de transfer, precum și să urgenteze această procedură, considerând că este de datoria statului să apere drepturile omului pentru fiecare dintre cetățenii săi și să îi asiste pe aceștia în relația cu state-terțe.
Reacția MAE în cazul profesorului român condamnat în China pentru o fraudă de 80 de dolari
Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai au în atenție cazul cetățeanului român aflat în detenție într-un penitenciar pe teritoriul Republicii Populare Chineze, informează MAE.
„Încă din momentul semnalării cazului, cetățeanul român a beneficiat constant de asistență consulară din partea reprezentanților oficiului consular și ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate și vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanțele diplomatice au menținut legătura atât cu membrii de familie ai cetățeanului român, cât și cu avocatul acestuia.
Din momentul înaintării de către cetățeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular și misiunea diplomatică au colaborat în permanență cu autoritățile române și chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competențelor legale, prin intermedierea contactului dintre Ministerele de Justiție din cele două state.
În context, precizăm că misiunile diplomatice și oficiile consulare în străinătate pot acorda asistență consulară de specialitate cetățenilor doar în limita competențelor legale și cu stricta respectare a legislației statului de reședință. Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autoritățile unui stat terț.
Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului și mențin în permanență contactul cu toate autoritățile implicate, cu reprezentanții penitenciarului, cu cetățeanul român și membrii săi de familie și acordă asistența consulară”, transmite MAE printr-un comunicat de presă.