Ce n-a făcut ministrul Tudorel Toader va face Florin Iordache, ex-ministrul "Altă întrebare" de la OUG 13, omul de casă "bun la toate" al șefului PSD, cel care a ridicat și obiecția privind completurile de 3 la CCR.
La doar câteva ore după ce Liviu Dragnea a răsuflat ușurat în "dosarul angajărilor fictive", Florin Iordache a primit semnalul să reactiveze urgent comisia care îi poartă numele și să treacă pe repede-înainte modificările la Codurile penale.
"Tocmai am fost convocați pentru astăzi, ora 15.30, la Comisia Iordache. Se apropie Paștele, iar infractorii au nevoie de un "mic" cadou, de modificarea Codului penal, de noi termene de prescripție a răspunderii penale. Un fel de "iertare a păcatelor", doar că se iartă ei pe ei înșiși. Codul penal croit de infractori pentru infractori", a scris deputatul USR Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.
Codurile penale vor fi modificate după cum vrea PSD, în Parlament. Comisia Iordache, a cărei viață a fost prelungită ieri de PSD, începe azi dezbaterile pe Codurile Penale. Încă un semn că social democrații sunt hotărâți să scape de Tudorel Toader. Potrivit unor surse acesta va fi remaniat la CEx-ul de mâine. Numele vehiculate pentru potențialii înlocuitori sunt Eugen Nicolicea și Robert Cazanciuc.
Urmează zile decisive pentru Liviu Dragnea. Prin amânarea deciziei de la Înalta Curte, șeful PSD a câștigat timp, nu și războiul. Lupta se mută acum la Curtea Constituțională și în partid. Vineri, CCR judecă sesizarea pe completurile specializate. Iar mâine, Dragnea a convocat o ședință a Comitetului Executiv, în care se va cere "capul lui Toader".
Capcana întinsă de Dragnea României: modificări toxice la Codurile Penale
Strategia machiavelică a PSD este să forțeze trecerea unor modificări nocive la Codurile penale, sub pretextul că au trecut de filtrul Curții Constituționale.
"Dacă sunt considerate constituționale de CCR, nu înseamnă că nu sunt și nocive", explicat Stelian Ion la Realitatea TV.
Alianța PSD-ALDE vrea să impună rapid prin "comisia Iordache" o serie întreagă de articole controversate, cum ar: reducerea termenelor de prescripție, reducerea termenelor necesare pentru liberarea condiționată, abrogarea neglijenței în serviciu, modificarea definiției traficului de influență, dar și cea a grupului infracțional organizat. O altă prevedere acceptată de CCR, la Codul de procedură penală, prevede că o instanță de apel nu poate da o decizie de condamnare, dacă în prima instanță a fost dată achitare, decât dacă există probe noi.
Una dintre modificările pe care o forțează Comisia Iordache îl ajută direct pe Liviu Dragnea în procesul "angajărilor fictive", în care este la un pas de condamnare - se dorește schimbarea definiției abuzului în serviciu într-un sens care va face dosarul de la ICCJ lipsit de conținut.
Cum îl ajută pe Dragnea modificarea codurilor penale
Potrivit legii actuale, fapta de care este acuzat Liviu Dragnea s-ar prescrie în iulie 2022, adică la 16 ani de la săvârşirea ei. Secretarele PSD ar fi primit ilegal salarii şi de la Protecţia Copilului Teleorman în iulie 2006.
În situaţia în care s-ar reduce termenul de prescripţie, aşa cum propune Ministerul Justiţiei, Liviu Dragnea ar scăpa de dosarul angajărilor fictive. Motivul: termenul de prescripţie ar fi de 12 ani, respectiv în iulie 2018.