"Arsura severă este o boală extrem de gravă - de fapt, cea mai severă circumstanţă biologică în care mai poate exista o fiinţă vie. Deci, este o boală extrem de gravă, extrem complexă şi de durată, care are o evoluţie oarecum eşalonată: adică, solicitările sistemice, solicitările organelor intervin cu o anumită frecvenţă, după un anume calendar, care, însă, este semnificativ agravat de particularităţile cazurilor", a explicat dr. Ioan Lascăr.
"În cazul de faţă, particularitatea producerii accidentului şi-a pus amprenta pe particularităţile evoluţiei acestor cazuri, pentru că la momentul producerii accidentului, pe lângă temperatura ridicată a mediului, care a generat arsuri de suprafaţă - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutăm nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore, însă acestora li s-au asociat leziunile inhalatorii. Adică, toţi pacienţii au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatură ridicată şi era un aer fierbinte, însă nici acest lucru nu era suficient, pentru că odată cu inhalarea aerului au fost inhalate şi substanţe toxice. Severitatea evoluţiei şi gravitatea pronosticului final provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substanţele toxice inhalate, care generează imprevizibilitatea absolută în evoluţia cazurilor", a adăugat acesta.
În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a stării victimelor tragediei din Colectiv, dr. Ioan Lascăr a precizat că "săptămâna aceasta, a doua săptămână în evoluţia arsurilor grave este cea marcată de apariţia complicaţiilor majore la nivelul plămânilor, la nivelul rinichilor, la nivelul sistemului circulator şi infecţiile grave extensive care marchează în totalitatea lor aspectul evoluţiei acestor cazuri."
"Având în vedere particularităţile producerii accidentului şi severitatea evoluţiei cazurilor este aşteptat un număr important de decese", a completat specialistul.
Referitor la cei doi răniţi care au decedat duminică dimineaţa, dr. Ioan Lascăr a subliniat că aceştia "erau incluşi în lista de pacienţi critici încă din momentul internării, care nu puneau problema posibilităţii transferului în altă parte".
"Aveau arsuri de gravitate medie sau chiar mare, dar, repet, arsurile respiratorii sunt cele care dau măsura gravităţii evoluţiei acestor cazuri şi îşi pun amprenta pe raza de decese. După cum vedeţi, unele cazuri transferate, din cauza evoluţiei imprevizibile, deşi au fost evaluate... Evaluarea, din păcate, nu îşi menţine valabilitatea decât poate câteva ore. Intervin schimbări dramatice în decursul a câteva ore, ceea ce aş spune că nu caracterizează evoluţia firească a unei arsuri grave", a completat şeful Clinicii de chirurgie plastică din Spitalul Floreasca.