Cea mai mare densitate de companii stabile financiar este în București și în județele din centrul României: Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Covasna. Aici, peste 6% din companii sunt stabile și profitabile.
La polul opus, județele din vestul și sudul României au cea mai mică densitate de companii puternice, între 3% și 4%. Este vorba despre județele Mehedinți, Caraș Severin, Dolj, Olt și Dâmbovița.
Firmele stabile financiar au generat peste 86% din profitul obținut de toate companiile românești și peste 40% din cifra de afaceri obținută de acestea, arată un studiu realizat de o companie de management al riscului comercial. Aproximativ 75% dintre aceste instituții sunt microîntreprinderi. Acest procentaj este în creștere cu peste 2% anul acesta, comparativ cu anul trecut.
Companiile puternice își plătesc datoriile în 99 zile, de aproape 4 ori mai repede decât media națională de 355 zile și de peste 5 ori mai repede comparativ cu restul instituțiilor care își plătesc datoriile în 542 de zile.
În cazul recuperării creanțelor, o companie puternică le recuperează în 70 de zile pe când media națională este de două ori mai mare 166 zile, conform studiului Credintinfo Romania.
Domeniul din care provin cele mai multe companii solvabile și puternice este cel al transporturilor rutiere de mărfuri, cu aproape 4.400 de companii care respectă criteriile de eligibilitate. Pe locul al doilea se situează firmele care activează în comerțul cu amănuntul, cu peste 3.000 de companii puternice iar pe locul al treilea sunt construcțiile, unde sunt aproape 3.000 de firme solide din punct de vedere financiar, potrivit Agerpres.