Roşioara lui Racoviţă şi melcul termal, specii unice în lume, au trăit milioane de ani în lacul cu apă termală de la Băile 1 Mai, judeţul Bihor. În ultimii trei ani, însă, lacul a început să sece tot mai mult, punând astfel în pericol vieţuitoarele. Pentru a salva ultimele exemplare, specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor le-au pus în acvarii. Banii pentru acest proiect au venit de la fundaţia şeicului Mohamed bin Zayed, din Emiratele Arabe Unite.
Adrian Gagiu, muzeograf Muzeul Ţării Crişurilor: "Fundatia printului mostenitor din Abu Dhabi ofera finantari de prin 2008 la proiectele de conservare a naturii de pe toate continetele. Ne-au alocat 13 mii de dolari. Sunt multe activitati prinse in proiect, care toate implica niste costuri, substante, hormoni si asa mai departe, deci toate lucrurile astea sunt acoperite de acesta finantare."
Acum, cu ajutorul fondurilor primite, specialiştii din Bihor spun că numărul puilor din acvarii a ajuns la trei mii, suficient pentru perpetuarea speciei.
Ventzel Marton, cercetător ştiinţific Muzeul Ţării Crişurilor: "Aici este vorba de un habitat termal, biotopul e unul specific, cu ape calde, cu continut mineral dizolvat, care a atras aceste specii deosebite."
Situaţia lacului cu nuferi din Băile 1 Mai este şi în atenţia autorităţilor.
Claudiu Pop, prefectul de Bihor: "A fost o idee imbratisata de toti, respectiv forarea langa perimetrul acvifer din baile 1 mai unui alt put pentru alimentarea naturala a lacului. Daca in acest moment lacul nu mai niciun fel de putere de a izvori singur, este alimentat printr-o conducta."
Dacă soluţia propusă de autorităţi va da roade, peştii şi melcii care s-au reprodus în laborator ar trebui să repopuleze lacul termal de la Băile 1 Mai.