DOSARUL "TRANSFORMATORUL". În faţa completului de cinci magistraţi care judecă recursurile din dosarul "Transformatorul", procurorul DNA prezent la dezbaterile finale a arătat că pedepsele aplicate în iulie 2013 de un complet de trei judecători de la instanţa supremă sunt mici, "orientate spre minimum", deşi probele de la dosar dovedesc o situaţie gravă, fapte grave, comise în complicitate, de către toţi cei inculpaţii în acest dosar.
Magistratul DNA a arătat că nu era posibilă aplicarea unei pedepse de cinci ani de închisoare în cazul unor fapte de complicitate, aşa cum este cazul lui Relu Fenechiu, şi pedepse de şase ani de închisoare pentru fapta directă, în contextul în care toţi inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă infracţională, faptele având un grad sporit de periculozitate.
"Se impune majorarea pedepselor, pentru că probele dovedesc că exercitarea abuzivă şi atitudinea abuzivă a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a făcut ca firmele fraţilor Fenechiu să aibă o piaţă continuă de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la preţ de componentă nouă»", a arătat procurorul DNA.
DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Potrivit magistratul, cei trei foşti directori de la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova au comis fapte în formă continuată, au cumpărat inutil de la firma lui Relu şi Lucian Fenechiu componente electrice foarte vechi, unele nefuncţionale şi inutile pentru reţeaua de electricitate, astfel că numeroase componente au rămas până în prezent în stocurile acestei companii.
Procurorul a mai arătat că piesele erau depăşite pentru sistemul energetic românesc şi că, în acest fel, timp de patru ani li s-a asigurat fraţilor Fenechiu o piaţă de desfacere sigură, directorii SISEE şi angajaţii firmelor lui Fenechiu fiind conştienţi de inutilitatea acelor componente.
"Angajaţii lui Fenechiu aveau reprezentarea clară că vindeau piese vechi şi inutile. Totodată, atât ei, cât şi conducerea SISEE Moldova au încercat să-şi acopere urmele prin facturi de la societăţi de tip fantomă, iar totul relevă perseverenţa infracţională a acestor inculpaţi, precum şi un efort infracţional comun, motive pentru care actualele pedepse sunt mici şi trebuiesc majorate", a arătat procurorul.
DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Avocatul lui Relu Fenechiu a spus în faţa instanţei că acesta ar trebui achitat.
Completul de cinci judecători al instanţei supreme trebuia să ia în discuţie luni dosarul "Transformatorul, însă discuţiile şi pledoariile finale au fost amânate pentru marţi, după ce avocaţii lui Relu şi Lucian Fenechiu au arătat că aceştia nu au putut să se prezinte, din cauza vremii.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.